Ďalšie zmeny v platenom parkovaní v centre mesta

Prešlo len pár mesiacov od prijatia zmien v platenom parkovaní v Piešťanoch, ktorými sa rozšírili platené zóny a rozrástol sa počet platobných terminálov, a radnica opäť chystá novinky.

Na parkovisku na Nálepkovej ulici držitelia predplatených kariet podľa návrhu radnice zaparkujú na dve hodiny zadarmo. (Autor: am)

Návrh nového všeobecne záväzného nariadenia rozširuje možnosť zakúpenia si predplatených parkovacích kariet, ale zavádza sa i možnosť bezplatného parkovania na najväčšom mestskom parkovisku na Nálepkovej ulici, i keď len pre určité kategórie motoristov.

Na tohtotýždňové rokovanie mestských odborných komisií bol predložený aj materiál s názvom Návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) Mesta Piešťany o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na parkovisku s automatickým závorovým systémom v meste Piešťany a návrh VZN Mesta Piešťany, ktorým sa mení a dopĺňa VZN Mesta Piešťany o podmienkach státia v zóne dopravného obmedzenia a plateného parkovania na území mesta. (Výsledok rokovania bol známy až po uzávierke tohto vydania Piešťanského týždňa.)

A ako sa v dôvodovej správe návrhu uvádza, na parkovisku na Nálepkovej ulici je od decembra 2019 nainštalovaný automatický závorový systém. Radnica tak v úvode roka pripravila materiál na zahrnutie automatizovaných závor do mestskej legislatívy ako bezobslužné s možnosťou bezplatného parkovania v trvaní 90 minút. Poslanci však tento návrh vo februári neschválili, a tak pri automatických závorách i naďalej stojí ručná obsluha.

Tentoraz je tu opäť návrh od vedenia radnice, ako investíciu v objeme 60-tisíc eur do automatických závor v plnom rozsahu možností využiť a fyzickú obsluhu závor zrušiť.

V návrhu je však aj možnosť bezplatného parkovania na parkovisku na Nálepkovej. Ak návrh komisie odporučia a mestské zastupiteľstvo ho následne schváli, bezplatne parkovať na Nálepkovej bude umožnené dve hodiny denne, no bez možnosti si tento čas v danom dni deliť.

Takéto dvojhodinové bezplatné parkovanie však nebude umožnené všetkým motoristom. Túto možnosť dostanú len držitelia predplatených mestských parkovacích kariet akéhokoľvek druhu. Tí, ktorí kartu nemajú, budú platiť za parkovanie od prvej minúty státia ako doposiaľ.

Návrh však obsahuje pre istú kategóriu obyvateľov mesta časovo neobmedzenú platnosť predplatenej parkovacej karty na parkovisku na Nálepkovej. A to je kategória obyvateľov, ktorí bývajú priamo v zóne plateného parkovania. To sa bude týkať napríklad obyvateľov Pribinovej ulice.

Návrh nového VZN však rozširuje aj možnosť zakúpiť si parkovaciu kartu. Kým doposiaľ sa táto možnosť vzťahovala len k miestu trvalého bydliska v Piešťanoch, prípadne pracovisku na území kúpeľného mesta či miesta podnikania, návrh nového VZN kategórie motoristov, ktorí si budú môcť kúpiť predplatenú parkovaciu kartu, rozširuje.

Takáto zmena sa týka možnosti vydania neprenosnej parkovacej karty pre obyvateľa mesta, ktorý využíva firemné motorové vozidlo, ak sa preukáže potvrdením o možnosti jeho využívania na pracovné či súkromné účely, a tiež pre vozidlo, ktoré má obyvateľ zakúpené prostredníctvom leasingovej spoločnosti.

V návrhu zmien sa však uvádza, že bezplatné parkovanie pre ZŤP na parkovisku na Nálepkovej i naďalej nebude možné. „Parkovisko má vyčlenené miesta pre takto označené vozidlá a bezplatné parkovanie je možné na vyhradených odstavných plochách v uliciach mesta, napríklad i priamo pred nemocnicou,“ píše sa v návrhu zmien mestskej legislatívy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek