Organové dni žijú svoj 21. ročník

Dom umenia by mal od polovice augusta do konca novembra v spolupráci alebo samostatne zrealizovať až päť festivalov. Prvým sú Organové dni v Piešťanoch, ktoré odštartovali uplynulý víkend svoj dvadsiaty prvý ročník.

O posledný koncert festivalu sa postará organista David di Fiore. (Autor: am)

Ako už býva zvykom, prvé dva koncerty Organových dní sa konajú vo svätostánkoch. V sobotu 1. augusta zahral v evanjelickom kostole poľský organista Błażej Musiałczyk, ktorého sprevádzal barytonista Jakub Gubka. V sobotu, ktorá bude nasledovať, teda 8. augusta, sa predstaví Slovák Vladimír Kopec. Zahrá vo farskom Kostole sv. Štefana.

Už v utorok 18. augusta prichádzajú Organové dni do Domu umenia Piešťany. O 19.30 h sa vo veľkej sále predstaví sopranistka Zuzana Šebestová, ktorú bude na organe a klavíri sprevádzať Stanislav Šurin, okrem iného i dramaturg festivalu.

Ako priblížila riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová, v kultúrnom stánku dodržiavajú všetky hygienické opatrenia, diváci, samozrejme, musia mať nasadené rúška: „Návštevníci sú zatiaľ opatrní, no tým, že máme veľké priestory, veľkolepo navrhnuté, môže byť kontakt diváka s divákom príjemný – keď sú si blízki, môžu sedieť vedľa seba, no inak nám veľká sála umožňuje, že návštevník si môže sadnúť, ako uzná za vhodné. Pri niektorých podujatiach upúšťame od striktného sedenia na mieste a v rade, kde má zakúpenú vstupenku. Ak si teda návštevník určí, že je pre neho bezpečnejšie sadnúť si napríklad o tri sedadlá ďalej, nie je to problém. Vieme to organizačne zvládnuť.“

V pondelok 24. augusta o 19.30 h sa rovnako na pôde Domu umenia predstaví organista Martin Bako. Hlavné festivalové dianie uzavrie vo štvrtok 27. augusta o 19.30 h stálica Organových dní, Američan žijúci na Slovensku, David di Fiore.

„Všetkých srdečne pozývam. Organová hudba, ktorá znie vo veľkej sále, je silným zážitkom a výkon niektorých umelcov, ktorí prichádzajú, je naozaj obdivuhodný až fascinujúci,“ doplnila riaditeľka Domu umenia.

Okrem toho budú festival sprevádzať ďalšie podujatia, pričom v piatok 21. augusta to bude v malej sále Domu umenia Operno-operetný koncert v zložení Marek Pobuda, Tomáš Ondriaš a Lucia Pobudová. Ďalším sprievodným podujatím bude záznam z Bolšoj baletu v Moskve v stredu 26. augusta o 19.30 h. Premietať budú balet Korzár.

Prístupné budú aj výstavné priestory. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav