Armáda chce v budúcom roku vycvičiť 330 vojakov v zálohe, záujemcovia sa môžu hlásiť do septembra

  • Piešťanský týždeň / Kraj / Spravodajstvo
  • 7. augusta 2020, 10:00

Záujemcovia sa môžu prihlásiť do 25. septembra 2020 prostredníctvom regrutačnej skupiny v krajskom meste podľa miesta svojho trvalého bydliska



Ilustr. foto. (Autor: vd)

Ozbrojené sily Slovenskej republiky (OS SR) plánujú v budúcom roku vycvičiť celkovo 330 vojakov zaradených do aktívnych záloh. Agentúru SITA o tom informovala Martina Kovaľ Kakaščíková, hovorkyňa ministerstva obrany (MO). Záujemcovia sa môžu prihlásiť do 25. septembra 2020 prostredníctvom regrutačnej skupiny v krajskom meste podľa miesta svojho trvalého bydliska.

Vedenie rezortu avizuje, že aktívne zálohy prejdú v budúcnosti zmenami. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) patrí medzi súčasné najväčšie nedostatky projektu nízky záujem. „Preto plánujeme do budúcnosti nielen legislatívne zmeny, ktoré by mali napomôcť Ozbrojeným silám SR v budovaní aktívnych záloh a podporiť tak pripravenosť Slovenska na prípadnú potrebu obrany,“ uviedol.

Podľa hovorkyne rezortu obrany bude výcvik aktívnych záloh zameraný na rozvoj a zdokonaľovanie vojenskej odbornosti, a to vo viacerých oblastiach. Napríklad pri delostreleckých zbraňových systémoch, komunikačných a informačných prostriedkoch, logistiky vojsk, či chemickej a biologickej ochrany. V prípade Vojenskej polície si príslušníci jej aktívnych záloh precvičia odbornosti vojenskej dopravnej a poriadkovej služby či ochranu osôb a objektov.

V roku 2021 je plánovaný výcvik aktívnych záloh vo viacerých častiach vojska, akými sú napríklad aj Generálny štáb OS SR, Veliteľstvo pozemných síl v Trenčíne, Veliteľstvo 1. mechanizovanej brigády v Topoľčanoch či 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline a po druhýkrát aj aktívnych záloh Vojenskej polície.

Vojaci aktívnych záloh môžu napríklad počítať s motivačným príspevkom 600 eur ročne za predpokladu, že absolvujú aspoň 75 percent doby cvičenia. Rovnako im v zmysle zákona patrí podľa dĺžky cvičenia aj pomerná časť hodnostného platu. Okrem toho bude rezort obrany nahrádzať zamestnávateľom mzdové náklady za čas neprítomnosti zamestnancov, náhradu príjmov z podnikania samostatne zárobkovo činných osôb na cvičení, ako aj zdravotné a sociálne odvody za čas cvičenia.

Bližšie informácie o spôsobe prihlasovania ako aj kontakty na jednotlivé regrutačné skupiny sú dostupné na webovej stránke rezortu obrany www.mosr.sk.

sita

36 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 18. marca. Tento deň je Medzinárodným dňom planetárií. Meniny má Eduard.
  • 18.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 16. marca. V tento deň sa v Hronských Kosihoch v roku 1943 narodil a 21.11.2008 v Piešťanoch…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dobrovoľní hasiči z Pobedima si vynovili kuchyňu. Nové spotrebiče aj linku už naplno užívajú, rekonštrukcia i zariadenie priestoru, kde si…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 19. marca. Tento deň je Sviatkom sv. Jozefa. Meniny má Jozef.
  • 19.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 19. marca 2024
Meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav