Paraveslovanie odštartovalo svoju éru v Piešťanoch

BRATISLAVA 4. augusta (SITA) – Slovenský paralympijský výbor (SPV) pod svojim patronátom spustil ďalšie športové odvetvie – paraveslovanie. Urobil tak v utorok predpoludním v Piešťanoch uvedením bezbariérového skifu na vodu Sĺňavy. Prvým slovenským paraveslárom sa stal 18-ročný Krištof Kubala, ktorý paraskif aj uviedol do života symbolickým poliatím vodou z Váhu. Informácie priniesol oficiálny web SPV.

Krištof Kubala s Lukášom Babačom. © SPV

„Pôvodne som robil handbike, ale vlani v januári ma oslovili na paraveslovanie. Najskôr som trénoval doma v Prievidzi na veslárskom trenažéri, ale až na vode som si to zamiloval. Je to úžasný šport, na vode sa cítim slobodný“, uviedol mladý športovec, ktorý stále má teoretickú možnosť prebojovať sa na budúcoročné PH do japonského Tokia. Kvalifikačné preteky sa uskutočnia v apríli 2021 v Taliansku.

„Slovenský paralympijský výbor intenzívne podporuje rozvoj všetkých para športov na Slovensku. A vždy nás poteší, keď môžeme v našej rodine privítať ďalší šport. Paraveslovanie malo svoju premiéru na PH v roku 2008 v Pekingu a dnes urobilo významný krok aj na Slovensku. Chcem touto cestou poďakovať všetkým, ktorí k tomu prispeli. Zároveň symbolicky poďakovať Lukášovi Babačovi za skvelú reprezentáciu slovenského veslovania a verím, že aj jeho skúsenosti nám pomôžu, aby sme sa čoskoro dočkali aj prvého slovenského zástupcu v tomto športe na paralympijských hrách,“ povedal predseda SPV Ján Riapoš.

SPV v tomto smere úzko spolupracuje so Slovenským veslárskym zväzom, Asociáciou pomoci postihnutým APPA a klubom VK Sĺňava Piešťany. Finančne prispel aj Slovenský olympijský a športový výbor, ktorý pomohol s kúpou bezbariérového móla.

Na slávnostnom spustení paraskifu na vodu sa zúčastnilo viacero významných osobností, vrátane predsedu Správnej rady Nadácie SPV Imricha Béreša, zástupcov mesta Piešťany, Trnavského samosprávneho kraja a prezidenta Slovenského veslárskeho zväzu Jána Žišku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela