Kvalita vody na Dlhých kusoch vyhovela

Milovníci horúčav sa určite potešili, že aj do našich končín konečne zavítalo leto, ako má byť. Minulý týždeň preto mnohí vyrazili na kúpaliská a prírodné plochy, kde sa mohli osviežiť, vyblázniť sa a nachytať bronz.

Štrkovisko v Hornej Strede je najbližšia prírodná vodná plocha od Piešťan, ktorú kontrolujú hygienici. (Autor: am)

V okolí Piešťan jedinou prírodnou vodnou plochou, v ktorej regionálny úrad verejného zdravotníctva vykonáva odbery a kontroly kvality vody, je štrkovisko Dlhé kusy v Hornej Strede. Ako prírodná vodná plocha s neorganizovanou rekreáciou, teda plocha, kde nie sú šatne, toalety ani prevádzkovateľ, v teste kvality vody obstála.

Z tých, ktoré sú k Piešťanom blízko, obstáli i vodné nádrže Zelená voda v Novom Meste nad Váhom, Stará Myjava, Dubník I či Brezová pod Bradlom. Vlani mala problém Duchonka, kde namerali prekročenie MH črevných enterokokov a Escherichia coli., tento rok je ale aj táto voda v poriadku.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne vedie štrkovisko Dlhé kusy ako vodnú plochu s veľkým počtom kúpajúcich sa ľudí. Orgán štátnej vodnej správy ju však ako oficiálne kúpalisko neeviduje. Rovnako ako Sĺňava či Prúdy ani štrkovisko nemá prevádzkovateľa a kúpanie v ňom je na vlastné riziko.

Ďalší odber vody „na hornej“ je plánovaný v mesiaci august.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav