Župan popiera, že by prisľúbil výstavbu plavárne v areáli školy na Brezovej ulici

Trnavský župan Jozef Viskupič poprel, že by mohla nová piešťanská mestská plaváreň stáť v areáli Strednej odbornej školy záhradníckej navrhnutej na zrušenie. „Neviem si predstaviť zrušenie botanickej záhrady či vyrúbanie ovocného sadu pre nejakú stavbu,“ povedal pre Piešťanský týždeň počas prestávky rokovania krajského zastupiteľstva.

Mestskú krytú plaváreň radnica plánuje postaviť v areáli futbalového štadióna. (Autor: OZ Bazén Piešťany)

Jozef Viskupič tak reagoval na zavádzajúcu informáciu jedného piešťanského webu, že kraj uvažuje stavať plaváreň v areáli školy na Brezovej ulici. Župan pre Piešťanský týždeň zároveň potvrdil ochotu spolupodieľať sa na výstavbe plavárne v mieste, kde s ňou počíta piešťanská radnica. Tá s ňou uvažuje v areáli futbalového štadióna v tesnom dotyku s mestským parkom.

Dezinformácia o stavaní plavárne v areáli záhradníckej školy podľa župana zrejme vzišla z rokovania o podpore športových plavcov so zástupcami občianskeho združenia Bazén Piešťany vedeného Pavlom Škodným. Jediné, čo župan podľa jeho slov plavcom prisľúbil, je päťtisíceurová podpora na ich činnosť.

A keďže zmätočných informácií z prostredia plavcov v poslednej dobe vzišlo už viacero, požiadali sme primátora Petra Jančoviča o vysvetlenie, ako to z pohľadu mesta s výstavbou plavárne vyzerá.

„Po rozhovoroch s mestskými poslancami, ktorí jediní majú kompetenciu na tento projekt uvoľniť finančné zdroje, sme sa dohodli, že aj za pomoci úverových zdrojov sme schopní vyskladať sumu na výstavbu plavárne maximálne v objeme 3,5 milióna eur. To je všetko, čo si ako mesto môžeme v súčasnosti dovoliť,“ vysvetlil nám primátor.

Peter Jančovič ďalej doplnil: „Plavci prišli s iniciatívou, že plavecká federácia prispeje ďalšími dvomi miliónmi. Takýto objem prostriedkov by už postačoval na výstavbu plavárne, ktorá by spĺňala rozmerové požiadavky na bazén aj halu športových federácií vodnopólistov i športových plavcov.“

Podľa primátora prísľub na dofinancovanie plavárne na základe predstáv športových plavcov je však len v ústnej rovine a k žiadnym zmluvným či písomným dohodám medzi Mestom Piešťany a plaveckou federáciou doposiaľ nedošlo.

Najnovší návrh plavárne, ktorým radnica disponuje, bol realizovaný práve podľa potrieb športových plavcov, ten vraj spĺňať prísne kritériá FINA, a tým i požiadavky Slovenskej plaveckej federácie pre športové plávanie a vodné pólo.

Bazény sú podľa projektu v budove krytej plavárne navrhované dva. Jeden je plavecký s rozmermi 25×21 metrov a hĺbkou 1,8 m. Bazén by mal mať osem dráh, každá so šírkou 2,5 m. Ako súčasť krytej plavárne je navrhovaný aj malý výučbový bazén s rozmermi 15×5 m a hĺbkou vody 0,6 až 0,9 m. Po dĺžke plaveckého bazéna je navrhnutá malá tribúna určená pre športovcov. Pre kritériá vodných pólistov výška stropu od vodnej hladiny bazéna musí byť minimálne šesť metrov.

Avšak tento druh plavárne v objeme investície zhruba päť miliónov eur v súčasnosti nemá podporu vedenia mesta ani zastupiteľstva.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj