Traditional Club Revival – tradičný džez v La Musice

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 5. augusta 2020, 08:59
Traditional Club Revival spievali aj: „Stretneme sa znovu, nevieme ešte kde a kedy. Ale viem, že sa stretneme znovu, v istý slnečný deň.“ (Autor: Peter Bzdúch)

Piešťanci mali príležitosť v piatok 24. júla v klube La Musica naživo počuť tradičný džez v podaní profesionálov, nositeľov značky, ktorú v našich geografických súradniciach poznáme od roku 1961/1962. Tam sa začala história legendárnych orchestrov Traditional Club Bratislava a Revival Jazz Band. Obidva orchestre odvtedy prešli mnohými zmenami, kontinuita však ostala dodnes neprerušená.

V roku 1985 vznikol Traditional & Revival Band, známy aj ako T&R Band, s ktorým som mal česť reprezentovať česko-slovenských umelcov na Kultúrnych dňoch v Alžírsku a Tunisku v januári 1988. Tam som sa zoznámil s vtedajším spevákom Petrom Lipom či stálym členom orchestra Vladom Vizárom. Nemôžem pri tejto príležitosti nespomenúť Jožka Šeba, dnes manažéra viacerých známych spevákov a speváčok, či nebohých Juraja Lehotského, Lojza Boudu, Piťa Popluhára, „Country“ Červenku… A že išlo o skutočnú špičkovú reprezentáciu, potvrdzujú mená ďalších účastníkov: Komorný orchester Bohdana Warchala, Eva Pilarová, Karel Černoch, Jiří Korn. A v neposlednom rade folklórny súbor Zemplín, na ktorého plesy v Michalovciach chodím dodnes.

S Vladom Vizárom sme sa pred koncertom srdečne pozdravili. Mal navyše meniny. Zvyšok súboru som poznal iba po mene či z televíznej obrazovky: Patrícia Páleníčková – spev, gitara, bendžo, Igor Čelko – sopránsaxofón, sólista, aranžér, Karol Sucháň – bicie, Andrej Šebo – kontrabas, Vlado Vizár – trombón.

Čo povedať k dnešnému orchestru? Obsadenie kvinteta umožňuje niekoľko štýlových, inštrumentálnych a vokálnych variantov. V kombinácii s bendžom prináša zvuk tradičného džezu, s jemným zvukom gitary zase zachytáva atmosféru malých swingových formácií. Keď gitara preberá spolu so sopránsaxofónom a trombónom melodickú líniu, dostáva orchester zvuk east coastových comb z päťdesiatych rokov.

Koncert potvrdil pestrosť farieb zvuku, striedanie štýlov a kombináciu orchestrálnych a spievaných skladieb. Na pódiu sa stretávali dixielandové štandardy so swingovkami a baladami. Orchester má v repertoári aj originálnu verziu skladby In My Life z repertoáru The Beatles a autorskú dielňu reprezentujú skladby VAT 69 a Tittle-Tattle. Počas koncertu slušne spŕchlo, ale ako sa muzikanti lúčili s vďačným publikom, dážď ustal a poskytol pokojné návraty domov, či v mojom prípade do kúpeľného domu.

Želám orchestru Traditional Club Revival, aby si našiel v Bratislave opäť stálu scénu, kde bude možné počúvať živú dixielandovú a swingovú hudbu. A úplne na záver text piesne, ktorú orchester zahral na poslednom koncerte 24. júla po prvýkrát: „We‘ll meet again, don‘t know where, don‘t know when. But I know we‘ll meet again some sunny day…“ (Preklad: Stretneme sa znovu, nevieme ešte kde a kedy. Ale viem, že sa stretneme znovu, v istý slnečný deň…)

Peter Bzdúch

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel