Sumár: Stromy v regióne padali ako zápalky

  • Piešťanský týždeň / počasie / Spravodajstvo / Región
  • 4. augusta 2020, 10:52

Na Slovensko dorazila v utorok 28. júla rozsiahla búrková línia. Sprevádzali ju mimoriadne silné nárazy vetra a prívalové zrážky. Stromy padali ako zápalky. Všetci hasiči v službe, ba aj obecní, ktorých povolali, mali plné ruky práce. V Trnavskom kraji zaznamenali najvyšší počet rôznych udalostí v celej republike.


Stromy počas víchrice padali ako zápalky (Autor: supa)

Na druhý deň boli v permanencii všetci pilčíci, ktorí likvidovali spúšť, čo víchrica narobila nielen v dedinách i mestách. Traktory a drvičky záhradného odpadu sa nezastavovali. Do mestského záhradníctva, ktoré prevádzkujú Služby mesta Piešťany, prúdili okrem vlastnej techniky aj súkromné autá s prívesnými vozíkmi vrchovato naloženými popadaným drevom.

Víchrica narobila vrásky mnohým ľuďom. Piešťanskí hasiči vyrážali do jedenástich lokalít, kde popadali stromy a konáre. Najväčší strom padol na Červenej veži a najkomplikovanejší zásah mali pred hotelom Máj. Tam sa nad chodníkom asi v dvanásťmetrovej výške zlomil konár. Bolo ho treba odstrániť, aby sa nezrútil na ľudí, ktorí tadiaľ prechádzajú. Okrem kúpeľného mesta zasahovali aj v Prašníku, Trebaticiach a medzi obrami Ostrov a Očkov.

V Piešťanoch vyvrátilo brezu i s koreňmi na Ulici A. Hlinku, aj na Lipovej boli poodlamované hrubé konáre. V mestskom parku boli popadané na viacerých miestach, dokonca aj na florbalovom ihrisku, v priemyselnom areáli zlomilo orech, padol na cestu. Padnutý strom hlásili naši čitatelia aj na Veternej ulici, veľké konáre na ceste boli v okolí Lodenice a smerom na zimný štadión to vyzeralo veľmi nebezpečne.

Na Banke pri škôlke v amfiteátri padla krásna lipa. „Pod Červenou vežou na mňa padol veľký konár, na Banke roztrhol elektrické vedenie a strom pod vežou sa zrútil na cestu,“ informovala nás čitateľka. Išla, našťastie, autom, takže zrejme si to odnieslo skôr jej auto.

Padnuté konáre hlásili čitatelia na Pentagone, na sídlisku Adam Trajan bola tiež spúšť, tam dokonca okrem zelene poohýbalo ľuďom aj antény. Ďalší čitateľ opísal Krajinskú cestu pri reštaurácii Lemon. „Pred auto mi padol strom,“ skonštatoval. Na Gaštanovej ulici rozťalo vŕbu na dve časti a takto podobne skončili aj stromy v súkromných záhradách na Sládkovičovej a Vrbovskej.

Vypočítať všetky popadané stromy nie je možné, víchrica bola nevyspytateľná a otáčala všetko, čo jej prišlo do cesty. Na svojej facebookovej stránke o nej napísali toto členovia Dobrovoľného hasičského zboru Vrbové: „Výnimkou nebola ani jednotka DHZ Vrbové, ktorej vyhlásili poplach už o 21.30 h. Ako prvý sme odstraňovali strom v obci Prašník, časť Grnča, ktorý blokoval premávku na hlavnej ceste v oboch smeroch. Po jej sprejazdnení nás krajské operačné stredisko vyslalo riešiť udalosť do Piešťan. Počas presunu sme v Trebaticiach odstraňovali ďalší strom, ktorý blokoval jazdný pruh. Následne sme pokračovali do Piešťan, kde sme profesionálnych hasičom asistovali so sprejazdnením Valovej ulice. Naša jednotka sa teda vrátila na zbrojnicu pred polnocou po viac ako dvoch hodinách v teréne.“

Viera Dusíková, foto: autor/Supa/DHZ Pobedim

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel