Street ART Festival priniesol umenie do širšieho centra

Piaty ročník podujatia Piešťany Street ART Festival – deň pouličného umenia – bol rovnako ako po minulé roky zaliaty slnkom a príjemnou atmosférou. Pódiá, na ktorých sa umelci predviedli v sobotu 1. augusta, sa od minulých rokov ešte o čosi rozrástli a rozozneli aj širšie centrum kúpeľného mesta. Z rôznych žánrov si vybrať mohli malí i veľkí.

Na Námestí slobody bavila deti i dospelých Zuzana Haasová. (Autor: am)

Ani tento rok nechýbali tradičné miesta, kde sa dalo pristaviť a započúvať sa do tónov hudby. Jedným bolo Námestie slobody, kde pri Espresse pod Lipou popoludní najprv vznikla voľná zóna pre prechádzajúcich pouličných umelcov. Vystúpiť tam mohol každý, pretože hlavnou ideou festivalu je ponúknuť priestor všetkým bez výberových kritérií. Neskôr sa na tomto mieste objavilo Divadlo HAAF a Cirkus Romána, čo je cirkus pre deti aj dospelých, jeho súčasťou je tvorivý workshop a koncert s cirkusantskou muzikou. Deti si zahrali, zatancovali, zapojení boli i rodičia a všetci sa spoločne dobre zabavili. Podvečer si okoloidúci mohli vychutnať originálnu bubenícku šou kapely Jamadan, prostredníctvom ktorej sa strhujúcimi rytmami mohli preniesť do slnečnej Afriky a exotických karibských krajín.

Tradičný stejdž vzniká v rámci festivalu vždy aj pred hotelom Eden. Tam tento rok vystúpila Ildikó Kali, Tu-har-gash, neskôr sa so svojou autorskou hudbou predstavil Ladislav Svitek a na záver zahral Noel McCarthy and Band.

Na terase ŽiWellu sa predstavila stálica festivalu Meluzína, po nej Zuzana Haasova & The Susie Haas Band so svojou jam session, počas ktorej dala priestor aj malým tanečníkom a spevákom, neskôr rockoví Random Choices a na záver Nora Carusso. Neďaleko Kúpeľnej dvorany si deti mohli nechať namaľovať tvár, vyskúšať batikovanie, starších zasa očarila henna.

Tento rok pribudli aj ďalšie miesta – La Musica, U čiernej pani, Mliečak aj Whynotcoffee. Pred Snack Barom sa predstavil Adam Pan Magula. V La Musice Mustage a Andrea Tkáčová, Denis Gerhardt Jazzferno a Circus Problem. U Čiernej pani to boli kapely Fáza a Druhá Edícia. V Mliečaku na streche zahral Espolón Orchestra, Chór vážskych muzikantov a Klipers. Pred Mliečakom vznikla aj street art zóna, kde sa striekali graffiti. Na Winterovej ulici pred Whynotcoffee zahrali Španiel a Domčača, Anne Wafer a írska hudba Gemini.

A napokon pribudla aj interaktívna vizuálna zóna pri Dome umenia. Tú predstavila Natália Uhrínová, ktorá v Plzni študuje multimédiá: „Bola to práca v rámci školy. Rozhodla som sa inšpirovať koronavírusom, keď sa ľudia začali navracať k prírode. Preto som tému aplikovala do animácie, ktorá ten návrat ľudí k prírode znázorňuje. Človek, ktorý je v interakcii s projekciou, čím je bližšie, tým viac rozkvitajú kvety.“ Doplnila, že to funguje na princípe senzoru, ktorý sníma vzdialenosť diváka k projekcii. Tým preto hovoril návod, že sa majú prejsť po vyznačenej čiare a sledovať, čo to s projekciou spraví. „Je to technológia Raspberry Pi. Animácia pozostáva z 93 obrázkov, každý je ručne kreslený. Ale kvetov je tam 12, takže 12 krát 93 obrázkov,“ priblížila Uhrínová, ktorá bola rada, že mohla svoju prácu verejne prezentovať.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín