Bylinkárka radí: Kotvičník zemný je prírodnou viagrou

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 3. augusta 2020, 10:00

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová prezradí, aké účinky má nažlto kvitnúci kotvičník zemný.

Kotvičník zemný okrem iného zmierňuje negatívne klimakterické symptómy, je vhodný pri nespavosti, napätí, depresiách, návaloch horúčavy, pomáha na redukciu telesného tuku, pri podráždenosti a zmenách nálad. (Autor: Anna Kopáčová)

Kotvičník zemný (Tribulus terrestris) rastie v oblastiach Európy, Ázie, Austrálie a Afriky. Pochádza z Japonska a Číny. Najväčšie rozšírenie tejto jednoročnej rastliny je v strednej Ázii a v európskej časti Ruska, rastie aj v Indii a na Srí Lanke.

Kotvičník zemný rastie pozdĺž riek, potokov, pasienkov a v záhradách. Rastie do výšky 10 až 60 centimetrov, stonka je plazivá, poliehavá, chlpatá. Listy má podlhovasto vajcovité, perovito zložené a nerovnako veľké. Kvety sú asi päť milimetrov široké a žlté. V ajurvédskej a ľudovej medicíne sa z tejto bylinky používa extrakt. Zvyšuje hladinu testosterónu, preto sa používa predovšetkým ako sexuálny stimulátor, na pohyblivosť spermií a tvorbu svalovej hmoty.

Táto bylinka sa mi osvedčila u mužov i u žien nad 45 rokov. U žien zvyšuje hladinu hormónu FSH – folikuly, estradiolu, zmierňuje negatívne klimakterické symptómy, je vhodná pri nespavosti, napätí, depresiách, návaloch horúčavy, pomáha na redukciu telesného tuku, pri podráždenosti a zmenách nálad.

Zbieram celú vňať počas kvitnutia od mája do septembra. Kotvičník zemný odporúčam pri ochoreniach pečene, pri chorobách obličiek a močových ciest, inkontinencii, závratoch, poruchách zraku, ušných šelestoch, na mužskú a ženskú plodnosť, krvný obeh, znižuje tlak, rozširuje cievy, tlmí tachykardiu, predlžuje diastolu, pôsobí preventívne proti rôznym chorobám.

Tinktúru, kapsule alebo tabletky z kotvičníka zemného dostaneme kúpiť v lekárňach či v bio predajniach. Užívame podľa potreby alebo ako je uvedené na obale výrobku.

Čaj z kotvičníka

Jednu polievkovú lyžicu kotvičníka zalejeme pol litrom vriacej vody. Necháme vylúhovať desať minút, precedíme. Nápoj rozdelíme na dve časti, prvú užijeme dopoludnia a druhú popoludní.

Tinktúra z kotvičníka

Potrebujeme: 100 g čerstvej vňate kotvičníka, 7 dl pálenky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: 100 g čerstvej vňate dáme do 7 dl pohára a zalejeme až po vrch domácou pálenkou alebo lekárenským liehom. Lúhujeme jeden mesiac, občas pretrasieme, aby sa nám čo najskôr uvoľnili liečivé látky. Potom prefiltrujeme cez gázu do fľašky a dobre uzavrieme. Odložíme na chladné, tmavé a suché miesto. Tinktúra je na vnútorné použitie – trikrát denne 10 kvapiek do polievkovej lyžice s teplou vodou.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín