Vabroušek zosadený, Slovakmana ovládol Čech Tomáš Renč

  • Šport / Ostatné športy
  • 2. augusta 2020, 20:23

Erdinger Alkoholfrei Slovakman Triathlon pozná absolútnych víťazov, ale aj víťazov Majstrovstiev SR a Majstrovstiev ČR v dlhom triatlone pre rok 2020. Horúca sobota s tridsiatkou na teplomeroch pripravila pretekárom v Piešťanoch skutočne náročné podmienky, podobné tým na Ironman Havaj. Niektoré výkony však neovplyvnilo ani tropické počasie . Na piešťanskej trati padli v sobotu hneď tri rekordy a na pretekoch zároveň štartoval najvyšší počet účastníkov v histórii. K 237 železným mužom a ženám sa tento rok pridalo aj 46 štafetových tímov .

Filip Renč ovládol tohtoročného Slovakmana 226. (Autor: Tomáš Bukoven)

Absolútnym víťazom Erdinger Alkoholfrei Slovakman 2020 sa stal český triatlonista Tomáš Řenč . Ten sa postavil na štart v Piešťanoch po druhýkrát. Druhý raz sa mu podarilo aj zvíťaziť, zároveň sa stal majstrom ČR v dlhom triatlone a ešte k tomu prekonal vlastný traťový rekord na Slovakmanovi z roku 2018: „Dúfal som, že sa to zopakuje po dvoch rokoch, podarilo sa to a ja som veľmi rád!“

Možno prekvapujúco Slovkmana opäť neovládol legendárny český triatlonista Petr Vabroušek, ktorý titul Slovakmana predtým získal deväťkrát a skončil až na štvrtej priečke. „Štrnásty titul na tejto vzdialeniosti ani desiaty na Slovakmanovi som síce nepridal, ale striebro ešte nemám a za Tomášom Renčom sa bojovalo hlavne o neho. Mimoriadne sa mi podarilo plávanie a po prvom okruhu som sa pohyboval okolo 7. priečky, avšak to bolo už veľa na hrane a tak som trochu ubral a prepadol sa niekam k 10.-12 miestu. Na bicykli som sa v silnom vetre postupne prepracoval až na 3. pozíciu za vedúcu dvojicu Renč – Godart, ale od skvele idúceho Davida Jílka a Lukáša Slatinského som sa cez celú radu nástupov neodpútali. Bolo jasné, že o zvyšné dve medaily si to rozdáme v troch a bežecky sme na tom asi všetci dosť podobne. V nástupoch na bicykli som teda pokračoval v snahe vyžmýkať zo súperov čo najviac energie. Nakoniec sa taktika vyplatila. Hneď v úvode horúceho maratóne sme s Davidom poodskočili Lukášovi a niekde okolo 30 km sa mi podarilo utiecť aj Dávidovi. V celkovom poradí sa pred nás dostal ešte skvele bežiaci Michal Holub, takže z toho bola nepopulárna zemiaková medaila. Celý závod vďaka kontaktnému súboju utiekol strašne rýchlo a neskutočne som si ho užil,“ povedal po pretekoch Petr Vabroušek.

Ďalším rekordom sa môže pýšiť aj čerstvá česká majsterka v dlhom triatlone Simona Křivánková . Tej sa zase podarilo prekonať ženský traťový rekord z roku 2017, ktorý držala Helena Kotopulu, o celých 20 minút.

Titul majstra Slovenska v dlhom triatlone získal Michal Holub, ktorý v celkovom poradí skončil tretí: „Keď človek ide do Piešťan, tak počíta s tým, že to bude teplé a veterné, na to sme všetci pripravení. Ale ľudia sem chodia, lebo to tu milujú, to je bez kompromisov. Slovakman je moja srdcovka, Piešťanom sa nevyrovná ani Havaj, kde som bol už dvakrát na majstrovstvách sveta.“

Slovenskou kráľovnou dlhého triatlonu pre rok 2020 sa stala Alena Stevens, v celkovom poradí skončila na druhom mieste.

Na štarte sa objavilo aj niekoľko pretekárov z Piešťan. Veľmi dobre si počínal Lukáš Rusnák, ktorý sa umiestnil na 20. mieste celkového poradia s časom 9:44:48 min. „Podmienky na týchto pretekoch opäť neprekvapili – silný vietor na cyklistike a 30stupňov pri behu. Klasické piešťanské peklo, ktoré nikomu nič nedarovalo a všetci si museli siahnuť na dno svojich síl. Ďakujem svojmu podpornému tímu, rodine, každému kto povzbudzoval na celej trati, kamošom a parťákom z klubu. Čas 9:44,48 celkovo 20. muž a 5. Slovák Za týchto podmienok patrí gratulácia každému kto prišiel do cieľa a právom nám patrí označenie Ironman,“ povedal po pretekoch L. Rusnák.

Ďalší Piešťanci si počínali nasledovne – Michal Kučera skončil 85. s časom 10:57:07, Erik Ferencz obsadil 55. priečku s časom 10:23:56, Bohuslav Sosna (99.) s časom 11:08:58, Peter Bohuš (120.) pribehol do cieľa v čase 11:31:58, Marián Seitler (158.) 12:18:32.

Medzi ženami skončila celkovo ôsma a ako druhá najlepšia Slovenka Jana Beňačková, ktorá 226 kilometrovú trať pokorila za 11:40:06 min. „Ďakujem všetkým, čo kričali a povzbudzovali na Slovakmane 226, diváci aj pretekári, boli ste úžasní, podpornému teamu, rodičom, našim klubovým priateľom a pretekárom, čo to išli sami alebo v štafete, v kútiku oka mám slzu z tohto celého dňa, som Ironwomen, druhá na Slovensku, čas 11 hodín aj 40 min a zo srdca vám ďakujem,“ napísala na svojom facebookovom profile šťastná Beňačková.

Víťazná štafeta v novom rekorde

Víťazom tejto tímovej kategórie sa stal tím KAŠA-MALTA-PODLAHA (v zložení Marek Pavuk, Daniel Klúčik, Matej Mydla, Marcel Matanin, Marek Lenčéš), ktorý piešťanskú železnú trať dokončil v čase 7:20:41 a týmto stanovil nový štafetový rekord.

Slovenský olympionik Richard Varga bol súčasťou tímu Lorem Ipsum. Pod palcom mal plávanie a preteky v Piešťanoch si užil: „Konečne som mohol pretekať doma, na Slovakman som sa vrátil po pätnástich rokoch. Takto som začínal s triatlonom, že som išiel štafetu. Tento rok som bolo pozvaný do tímu, znova som išiel plávanie, podarilo sa mi aj zlepšiť čas a bola tu výborná atmosféra.“

Piešťanská Lodenica bola dejiskom Majstrovstiev Slovenska v dlhom triatlone, Majstrovstiev Českej republiky v dlhom triatlone a zároveň zastávkou Czechmantour 2020. Okrem triatlonistov preteky absolvovali aj plavci na Majstrovstvách SR v diaľkovom plávaní na 5 km.

Absolútni víťazi Erdinger Alkoholfrei Slovakman 2020

1. Tomáš Řenč (CZE) 8:14:24 – Majster ČR v dlhom triatlone 2020

2. Olivier Godart (LUX) 8:19:09

3. Michal Holub (SVK) 8:37:02 – Majster SR v dlhom triatlone 2020

1. Simona Křivánková (CZE) 9:09:10 – Majsterka ČR v dlhom triatlone 2020

2. Alena Stevens (SVK) 9:29:14 – Majsterka SR v dlhom triatlone 2020

3. Helena Kotopulu (CZE) 9:50:59

TS

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava