Radošinská sýpka – diela umelcov spája fenomén moci

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 2. augusta 2020, 00:01

Radošinská sýpka opäť ožila umením – výtvarným aj hudobným. Po koronakríze sa síce do jej výstavných priestorov milovníci výtvarného umenia, umeleckí kováči či členovia Radošinského naivného divadla (RND) vybrali s rúškom na tvári, ale vo vnútri aj pred historickou budovou panovala uvoľnená, priateľská nálada. Medzi pozvanými hosťami nechýbal ani zakladateľ RND Stanislav Štepka či umelecký sklár, šperkár Vladimír Janiga z Dolného Kubína s manželkou. V sobotu 18. júla sa tu uskutočnilo otvorenie výstavy maľby, ktorej jej hlavní aktéri, dvaja mladí výtvarníci, dali názov Moc.

Pohľad do interiéru sýpky - takto to vyzerá na poschodí. (Autor: vd)

„Dvojicu autorov Peter Decheť (1979) a Roman Ďurček (1990) prepája záujem o fenomén moci. To vyjadrujú predovšetkým v médiu maľby a inštalácie. Ďurčekov výber malieb prezentuje dnešný svet zahltený civilizačnými prvkami, ktoré vníma ako nebezpečné elementy číhajúce z každej strany na našu vnútornú stabilitu. Považuje ich za dôsledok súčasného establishmentu (tzv. svetovej moci). Negatívna inscenácia malieb metaforou vyjadruje fatálne narušenú celosvetovú harmóniu. Opakovane a v dynamickom afekte využíva systém dominancie ilúzie figúry. Tá je fiktívna a komponovaná v mentálnej krajine so zamrznutým priestorom a časom. Ide o metafyzickú rovinu súčasnosti,“ uviedli organizátori výstavy – manželia Katarína a Matej Sigetovci.

Matej Siget (vpravo), vedľa neho je Stanislav Štepka a šperkár, ktorý ako prvý spojil kov so sklom, Vladimír Janiga s manželkou

„Decheť vníma moc a jej zneužitie ako štandardnú súčasť politiky. Zameriava sa na príbeh jedinca pred nadobudnutím moci a následné premeny do pozície politika, vládcu alebo diktátora. Séria malieb figurálneho námetu prezentuje anonymného chlapca v parafrázach politických portrétov. Dieťa v kompozíciách s použitím mnohých symbolov a atribútov politického poľa pôsobí dojmom ambivalencie. Autor sa nijako nesnaží maľbou problematiku zneužitia moci moralizovať. Na túto skutočnosť sa díva s nadhľadom a s vedomím, že človek ako taký a jeho túžba ovládať a vládnuť sa storočiami nemení,“ doplnili organizátori.

Výstavu doplnil sprievodný kultúrny program. „Prišiel som sem z Trnavy, aby som zahral zopár skladieb. Som pôvodom Ír, ale žijem v Trnave. Mám aj kapelu, s ktorou hrávam na rôznych podujatiach,“ konštatoval gitarista a spevák Graeme Mark zo Severného Írska. Jeho írsko-trnavská formácia sa volá Graeme Mark & The Natives.

„Výstavu s názvom Moc si môžete pozrieť do 20. septembra, sprístupnená je v nedeľu od 16.00 do 19.00 h. Tento čas máme overený už z minulého roka, vtedy sa ľudia najčastejšie vyberú za umením. Ale ak by mal niekto záujem prísť inokedy, sme ochotní sýpku otvoriť a umožniť návštevníkom zážitok z výstavy, treba ale zavolať na číslo 0908/303 406,“ povedali pre Piešťanský týždeň manželia Sigetovci.

V obci Radošina je stará sýpka. Až do mája 2018 bola zaprataná haraburdím, no manželia Katarína a Matej Sigetovci ju vypratali a splnili si svoj sen. Vytvorili z nej priestor vhodný nielen na kultúrne podujatia. Pilotným sa stala výstava diel dvorného výtvarníka RND Svetozára Mydla a ilustrátora desiatky kníh k jeho nedožitej sedemdesiatke a zároveň tridsaťročnici od chvíle, čo si kúpil aj s rodinou dom v tejto obci. Tu bol šťastný, žil, tvoril, ale hlavne dumal, dumal a dumal, a potom realizoval diela, aké nemajú na Slovensku obdobu. Od tej chvíle sa v sýpke konali viaceré podujatia. Ak teda zamierite smerom k týmto končinám, všimnite si vysokú budovu popri ceste – tam vládne umenie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav