Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 2. augusta 2020, 09:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, každá spoločnosť má svoje pravidlá. Tie pochádzajú z pôsobenia vyššej moci alebo zo vzájomnej dohody, prípadne – a to najčastejšie – si spoločnosť vytvorí záväzné normy, ktoré sa v ohľade na verejný záujem dodržiavajú.


Jano Babič (Autor: red)

Nie vždy a nie každý sa však stotožní s touto normou a potom hľadá cestu úniku a možnosti jej obchádzania. Napríklad neprizná všetky príjmy, nedováži predávaný tovar, pripíše si výdavky na podnikanie, ale tiež vystaví falošnú faktúru, vyžiada neoprávnené vrátenie dane z pridanej hodnoty či opíše diplomovku…

Menšie či väčšie klamstvá sú, žiaľ, súčasťou každodenného života viac či menej tolerované, ba niekedy prijímané s určitou dávkou obdivu. Z časov nedávno minulých nám ostalo, že sa s týmto stavom dokážeme zmieriť, ba dokonca mnohí z nás označujú pôvodcov týchto javov za „šikovných“. Táto blahosklonnosť prerástla do stavu falošnej morálky spoločnosti, keď navzájom tolerujeme neplnenie povinností, prepáčime hranice pôsobnosti, prehliadneme nedostatky písané či vyslovené a považujme to za normálne.

Spoločnosť je týmto presiaknutá, a keď sa nám to hodí, zahráme sa na spravodlivých len preto, aby sme v mnohých prípadoch zakryli vlastné porušovanie noriem a dohôd. Klamstvo a podvod patrí mimo dohody a zákon. Musíme sa naučiť, že uplatňovať tieto normy je povinnosť každého z nás na všetkých úrovniach zodpovednosti a moci, aby sme boli všetci bez rozdielu pred zákonom rovní.

Podoby džezu na Rádiu Piešťany v každom vydaní informujú a popisujú džezové dianie na pódiách i v štúdiách. V budúcej relácii uvedieme nový album Mareka Dorčíka – About Time. Vychádza ako environmentálna správa o stave našej planéty. Peter Korman upozorňuje na džezovú hudbu so silným odkazom spoločnosti. Lenka Molčányiová sa zaoberá otázkou súboja džezmeni verzus karanténa: Je možné hrať spolu aj cez internet? Nový album klavírneho génia – Brad Mehldau prekvapil všetkých svojich fanúšikov a v júni vydal nový sólový album.

Na stretnutie o týždeň sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava