Filatelisti usporiadali výstavu aj s krstom poštovej pečiatky Štefánika

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 2. augusta 2020, 13:00

Spolok filatelistov Imricha Wintera v Piešťanoch usporiadal spoločne s mestským kultúrnym strediskom, Spoločnosťou M. R. Štefánika a piešťanskou poštou slávnostné otvorenie filatelistickej výstavy k 140. výročiu narodenia generála Milana Rastislava Štefánika.

Obálka k 140. výročiu narodenia Štefánika, na ktorej vyobrazený piešťanský evanjelický kostol. Vpravo je nová známka Slovenskej pošty s matematikom, astronómom a významným fyzikom Maximiliánom Hellom a nová pečiatka piešťanských filatelistov, dolu je príležitostná známka pošty s vyobrazením Štefánika. (Autor: vd)

Na podujatí, ktoré sa uskutočnilo minulý utorok vo foyeri kina Fontána, pokrstili filatelisti aj príležitostnú poštovú pečiatku, ktorú si v ten deň spolu s ďalšími zberateľsky zaujímavými známkami či materiálmi mohli účastníci krstu i výstavy zakúpiť od pracovníčok pošty alebo priamo od filatelistov. Príležitostnú poštovú pečiatku následne až do pondelka 27. júla používali na piešťanskej pošte.

Na výstave, ktorá je inštalovaná na paneloch, je možné cez známky a korešpondenciu z mnohých krajín sveta sledovať rozmanitosť a bohatú škálu korešpodencie spojenej s kľúčovou osobnosťou našich dejín. V ten istý deň sa v rodisku Štefánika, v Košariskách, konala pietna slávnosť.

Položením vencov k rodnému domu M. R. Štefánika v Košariskách si pri príležitosti 140. výročia jeho narodenia túto významnú osobnosť československej histórie uctili traja najvyšší ústavní činitelia, predstavitelia cirkví, samospráv, rôznych spolkov a organizácií. Oslavami tohto výročia zároveň skončil Rok Milana Rastislava Štefánika, ktorý bol vyhlásený vlani pri príležitosti sto rokov od tragickej smrti tohto vedca, diplomata a generála francúzskej armády. Prezidentka Zuzana Čaputová vo svojom príhovore povedala, že Štefánik spĺňa všetky definície a kritériá, podľa ktorých sa pozná veľká historická osobnosť.

„Ako inak mohol talentovaný chlapec z Košarísk prekonať chudobné miestne pomery, ak nie tým, že k svojmu mimoriadnemu nadaniu pridal aj nevyčerpateľnú snahu prebiť sa. Prebiť sa k vzdelaniu, k vede, k najvyšším duchovným výdobytkom svojej doby,“ povedala prezidentka. „Historici, ktorí sa venujú jeho životu a dielu, sú fascinovaní tým, ako rýchlo a s akou jasnozrivosťou pochopil, že vypuknutie prvej svetovej vojny je pre Slovákov historickou príležitosťou pre dosiahnutie národnej slobody. Od samého začiatku mu bolo jasné i to, že vlastnú slobodu si môžeme vybojovať iba spolu s Čechmi,“ dodala Čaputová.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Plánovaná už raz odkladaná udalosť Natrime si svoje mesto sa v sobotu 4. mája uskutočnila v dopoludňajších hodinách. Iniciatíva vznikla…
  • 10.05.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 10. mája 2024
Meniny má Viktória, zajtra Blažena