Vo vrbovských táboroch deti znovu zažívali všelijaké dobrodružstvá

Aké by to bolo leto v mestečku pod šikmou vežou, keby sa tamojšie deti nestretli v tábore organizovanom Parlamentom mladých mesta Vrbové? Našťastie, vyšlo to i tento rok, a tak majú za sebou dokonca už dva turnusy táborov, počas ktorých deti strávili čas aktívne, zabavili sa, spoznali a zapísali si hlboko do pamätí kopec skvelých zážitkov.

(Autor: archív PMMV)

Každé leto pripravuje vrbovský parlament mladých so svojimi animátormi niekoľko týždňových turnusov, počas ktorých zabezpečuje program deťom nielen z mesta, ale aj z okolitých obcí. Prázdninujúci školáci sa tento rok stretli najprv počas tábora Detský raj, ktorý sa uskutočnil od 13. do 17. júla, a neskôr v tábore Vrbovské vylomeniny, ktorý nasledoval ďalší týždeň.

Na začiatku animátori zvyknú zisťovať, aké očakávania od celého týždňa deti majú, čo by radi robili. Tento priestor dostali aj tentoraz, no tiež sa hneď v úvode zoznámili, aby si čo najrýchlejšie mohli nájsť nových kamarátov. V Detskom raji si potom vyrábali vlastné gumené želatínové cukríky, súťažili v tímoch, hrali vodné hry, užili si havajský deň, kde ich čakali domáce limonády, stoličkový tanec i havajská diskotéka. Užili si aj spoločnú opekačku.

Počas ďalšieho týždňa vyrábali vylomeniny. Zážitkov sa im podarilo nahromadiť mnoho, určite si parádne užili workshopy či kúpanie, pričom sa poriadne vybláznili a vyšantili. Najviac im pravdepodobne utkvela v pamäti turistika k skalným útvarom Malá Pec nad obcou Prašník. Z nej bola väčšina detí úplne „hotová“, keďže sa najmä cestou späť lesom ozývalo, že malých turistov bolia nohy. Turistika však bola spestrená o geocaching, čo je hľadanie akéhosi „pokladu“, ukrytej „kešky“ kdesi v lese. Aj vďaka tomu sa opäť niečo nové dozvedeli.

Časť táborov sa uskutočňuje v klubových priestoroch parlamentu, v interiéri, takže s ohľadom na kapacitu a hygienické opatrenia detí môže byť v jednom turnuse nanajvýš pätnásť. Súčasťou tohtoročných táborov sa tak pre animátorov okrem vymýšľania programu stalo aj častejšie dezinfikovanie a naopak, odpadlo cestovanie vlakmi a autobusmi, na ktoré boli v uplynulých rokoch zvyknutí.

Predseda parlamentu mladých Dušan Sabo však i tak dúfa, že si deti tábory užili: „Tento rok je výnimočný. Pre ochorenie COVID-19 sme do poslednej chvíle nevedeli, či letné denné tábory budeme robiť, alebo nie. Pobytové tábory sme zrušili a denné sme sa rozhodli zorganizovať tak, že sme oslovili rodičov detí, ktoré už s nami v minulosti v tábore boli, keďže sa znížila maximálna kapacita účastníkov. Po odoslaní e-mailu s informáciami trvalo asi tri hodiny, kým sa tábory do posledného miesta zaplnili.“

Napokon sa ale rozhodli zorganizovať ešte jeden tábor, počas ktorého budú cestovať svetom. Uskutoční sa koncom augusta a deti si tak ešte pred nástupom do školy užijú ďalšie skvelé chvíle.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava