Polovica cyklotrasy z Nového Mesta nad Váhom do Trenčína je už hotová. Pozrite si ju z vtáčej perspektívy.

  • Spravodajstvo / Región
  • 28. júla 2020, 10:04

Z najdlhšieho úseku Vážskej cyklomagistrály, ktorý začali stavať začiatkom júna, je hotová už viac ako polovica. Dvanásť kilometrov budúcej cyklospojnice medzi Trenčínom a Novým Mestom nad Váhom má nový povrch. Ak plány stavbárov nenaruší nepriaznivé počasie, štvormiliónová stavba by mala byť odovzdaná do užívania začiatkom jari budúceho roka. Cyklisti už využívajú viac ako 13-kilometrový úsek medzi Hornou Stredou a Novým Mestom nad Váhom.

Takto vyzerá výstavba z vtáčej perspektívy. (Autor: youtube.com)

Stavba za 4,3 milióna eur je financovaná z prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu a Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) sa na projekte podieľa piatimi percentami celkových oprávnených výdavkov. „Podľa zmluvy bola dĺžka stavebných prác stanovená na 210 dní, spolu so zimnou odstávkou majú byť práce hotové do konca marca budúceho roka. Zhotoviteľ je v predstihu viac ako jeden mesiac, ale uvidíme, aké bude jesenné počasie. Verím však, že cyklotrasu sa nám podarí otvoriť na jar budúceho roka pred novou sezónou,“ uviedol predseda TSK Jaroslav Baška, ktorý prišiel stavbu osobne skontrolovať na bicykli.

Súčasťou cyklotrasy, ktorá je z veľkej časti vedená v nenáročnom teréne popri Biskupickom kanáli, budú aj tri cyklistické odpočívadlá s prístreškom a mobiliárom. „Konštrukcia vozovky je budovaná na stredne ťažké zaťaženie, skladá sa zo štrkovej drviny, cemento-betónovej stabilizácie a dvoch vrstiev asfaltu. Jej výhodou je aj to, že sa napája na jestvujúce cyklotrasy v Trenčíne, a tiež na už vybudovaný úsek medzi Novým Mestom nad Váhom a Hornou Stredou,“ priblížil hlavný stavbyvedúci Anton Boc.

Budúca cyklotrasa je v poradí tretím s ôsmich úsekov Vážskej cyklomagistrály. Cyklisti už využívajú viac ako 13-kilometrový úsek medzi Hornou Stredou a Novým Mestom nad Váhom a druhý rok aj štvorkilometrové prepojenie Púchova s Nosickou priehradou. Po kompletnom dobudovaní bude Vážska cyklomagistrála dlhá 100 kilometrov a spojí hranice Trenčianskeho kraja so Žilinským a Trnavským krajom.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj