Artrooms Moravany 2020: Sme príroda, ktorá sa bráni

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 28. júla 2020, 00:01

Sme príroda, ktorá sa bráni – je symbolický názov výstavy v Kaštieli Moravany, ktorú slávnostne otvorili v polovici júla. Do upršaných Moravian nad Váhom zavítali mladí aj duchom mladí umelci, ktorých organizátori privítali v zrekonštruovaných hospodárskych priestoroch na nádvorí kaštieľa v sobotu 11. júla.

Sme príroda, ktorá sa bráni: Výstava v Kaštieli Moravany sa tematicky zameriava na prehodnotenie prístupu človeka k prírode. (Autor: vd)

Boli tu umelci z rôznych končín – naši aj zahraniční. Nechýbala ani ministerka kultúry. Podujatie je voľným pokračovaním minuloročného Artrooms Moravany, ktorého súčasťou bol i festival Hradby samoty. Druhý ročník medzinárodnej umeleckej výstavy prináša do priestoru kaštieľa diela vyše tridsiatich súčasných vizuálnych umelcov a umelkýň domácej i zahraničnej výtvarnej scény.

„Príroda a človek nie sú oddelené celky, je to jeden prepojený organizmus, a tak ako ubližujeme životnému prostrediu, ubližujeme každému aj sami sebe. Keď si to každý z vás uvedomí, akékoľvek ničenie životného prostredia prestane,“ uviedla na vernisáži kurátorka výstavy Lenka Kukurová. „A to je ten idealista, ku ktorému všetky vystavené diela odkazujú. Sú tam diela, ktoré varujú, niektoré inšpirujú. Pracujeme tu s veľkou škálou médií, od performance, maľby, pyrografie, svetelné objekty, sochy. Pretože tento kaštieľ je úžasný priestor pre umelcov. Je to také ihrisko pre rozličné umelecké pozície,“ dodala kurátorka.

Výstavu si prezrela aj ministerka kultúry Natália Milanová, ktorá o uvedenom umeleckom počine povedala: „Keďže včera popoludní lialo ako z krhly, vybrali sme sa s rodinou do Moravian nad Váhom. Nepochybujem o tom, že mnohí pri Moravanoch spozornejú. Áno, z týchto končín pochádza viac ako 22-tisíc rokov stará, 7,5 centimetra vysoká soška ženy vystrúhaná z mamutieho kla – Moravianska venuša. A práve tu sa nachádza aj kaštieľ, ktorý roky patril Slovenskému fondu výtvarných umení. Potom, čo ho fond predal, si užil roky chátrania, ktoré sa nad jeho stavom značne negatívne podpísalo. Našťastie (na slovenské pomery až šťastlivo neuveriteľne), pred pár rokmi sa dostal do rúk nových majiteľov, manželov Vydrovcov. A musím povedať, že ho uchopili ozaj tak, ako vopred avizovali. Kaštieľ sčasti slúži ako priestor pre tvorbu súčasných umelkýň a umelcov, za čo majiteľom patrí nesmierna vďaka. My sme si inštalácie s celou rodinou užili. A hoci by sa mohlo zdať, že pre vekovú kategóriu 2+ sa tu len tak niečo nenájde, opak je pravdou, lebo medúza či srnky alebo objekty v parku zaujmú aj tých, ktorí sú takpovediac ešte v plienkach.“

Máš(te) už dosť „korona“ nudy? Artrooms Moravany 2 toho ponúkajú veľa. Tridsiatka súčasných vizuálnych umelcov a umelkýň, 24 komnát nasýtených osobitou autorskou atmosférou a veľkorozmerné sochárske a objektové inštalácie v parku čakajú len na teba, na vás. Práce autorov v zastúpení socha, maľba, fotografia, performance, svetelná inštalácia a iné médiá sú rozložené v troch podlažiach kaštieľa. Rovnako je využitý aj park pri kaštieli, ktorý slúži na prezentáciu veľkorozmerných sochárskych a objektových inštalácií.

Aktuálny ročník Artrooms Moravany s podtitulom Sme príroda, ktorá sa bráni, sa tematicky zameriava na prehodnotenie prístupu človeka k prírode. Tento vzťah bol po dlhý čas formovaný presvedčením, že ľudský rozum si podmaňuje svet, panuje a dominuje nad prírodou. Predstava autonómneho človeka, ktorý dokáže prírodu ovládať, prevažuje od doby európskeho osvietenstva a stretávame sa s ňou doposiaľ. Aktuálna pandémia koronavírusu nám však ukázala absurditu tejto teórie a zdôraznila skutočnosť, že udalosti na planéte Zem sú navzájom prepojené obrovským množstvom vzťahov. Človek nestojí mimo prírody, ale je jej súčasťou a je od nej závislý.

Vybraná skupina vystavujúcich autorov vo svojej tvorbe zachytáva tento vzťah a prináša často kritický autorský pohľad na zvolenú tému. Niekoľko umeleckých diel práve preto vzniklo pod vplyvom aktuálnej globálnej situácie či lokálnych udalostí prebiehajúcich v poslednom období.

Výstava je návštevníkom prístupná až do 19. septembra vždy v piatok, sobotu a nedeľa od 10.00 do 18.00 h. Jej organizátormi sú 4D Gallery v spolupráci s občianskym združením Kaštieľ Moravany.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel