Bylinkárka radí: Magnólia je všeliekom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 27. júla 2020, 12:00

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová prezradí, aké účinky má kôra, kvet a list stromu magnólie lekárskej.

Magnólia lekárska má množstvo liečivých účinkov. (Autor: Anna Kopáčová)

Vedeli ste, že magnólia je liek takmer na všetko? U nás sa pestuje ako okrasná drevina, avšak všetky odrody sú liečivé. O liečivých účinkoch vedeli už naši predkovia. Magnólie majú široké využitie v ľudovej medicíne. Liehové extrakty alebo výluhy z ich kôry majú silné dezinfekčné účinky. Z magnólií sa získavajú účinné látky, ako sú alkaloidy, glykosidy, silice, popoloviny, na podporu liečby pri rakovine, vysokom krvnom tlaku, respiračných chorobách, bakteriálnych či vírusových infekciách.

Je veľa odrôd magnólií s rôznymi kvetmi, čo sa týka farby, lesku, veľkosti listu a výšky stromu. Magnólia lekárska (Magnolia officinalis) je stredne vysoký strom, ktorý narastie do výšky približne 15 metrov. Pochádza z Číny. Kvitne od mája do júla, kvet má smotanovú farbu. List je sviežo zelený, lesklý, žilnatý a na koncoch akoby zakončený srdcového tvaru.

Tradičná čínska medicína magnóliu používa už tisíce rokov na liečenie úzkosti, depresie, na neurózu, neurasténiu, na zníženie napätia a zlepšenie kvality spánku, posilňuje činnosť mozgu, zlepšuje pamäť, pôsobí proti nadúvaniu, pri hnačkách a zvracaní, podporuje správnu funkciu črevného traktu, pri reumatických ťažkostiach, pri obrne, horúčke, pri kašli, astme, znižuje nepríjemný zápach z úst, vhodná je aj pri liečbe predmenštruačného syndrómu, pri problémoch s menštruáciou a v klimaktériu. Okrem toho je vhodná na ošetrenie pokožky pri akné, zapálenej pokožky, vredoch na tvári.

Magnólia lekárska obsahuje účinné látky neolignany – magnolol a honokiol, ktoré patria do triedy polyfenolov. V listoch sa nachádzajú liečivé látky, ako sú kyselina galová, fenolové látky, flavonoid naringin a hesperidín, emodín. Magnólia nemá vedľajšie účinky, ale zato má veľa prospešných látok, ktoré pôsobia na ľudský organizmus protizápalovo, protivírusovo, protibakteriálne, protialergénne, má protirakovinové a antibiotické účinky. Z magnólie používame kôru, kvet a list.

Prášok z kôry

Potrebujeme: 30 g sušenej kôry magnólie lekárskej a mlynček

Postup: Sušenú kôru pomelieme v mlynčeku na prášok a dvakrát denne užijeme po 2 g. Prášok je vhodný pri astme, kašli, posilňuje činnosť mozgu, zlepšuje pamäť.

Odvar z kôry

Potrebujeme: 1 čajovú lyžičku nasekanej kôry z magnólie lekárskej a 1/2 l vody

Postup: Kôru povaríme na miernom ohníku 10 minút vo vode, 10 minút lúhujeme, precedíme. Nápoj si rozdelíme na dve časti. Jednu užijeme dopoludnia a druhú popoludní. Odvar je vhodný pri všetkých nervových ochoreniach, ako je depresia, neuróza, neurasténia, úzkosť.

Tinktúra z kvetu

Potrebujeme: 100 g čerstvých kvetov z magnólie lekárskej, 7 dl domácej pálenky alebo lekárskeho liehu

Postup: Kvety dáme do pohára a zalejeme pálenkou alebo liehom. Lúhujeme 21 dní, občas pohár pretrasieme, aby sa nám čo najskôr uvoľnili liečivé látky do liehu. Potom zmes prefiltrujeme cez gázu a nádobu dobre uzavrieme. Tinktúra je vhodná pri depresiách, predmenštruačnom syndróme, problémoch s menštruáciou a v klimaktériu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav