Spievajúce husle rozozneli Dom umenia

Prvý živý koncert v Dome umenia Piešťany od momentu, keď hygienické opatrenia zakázali a neskôr znovu umožnili organizáciu kultúrnych podujatí, patril spevu a sláčikovým nástrojom. V pondelok 13. júla sa diváci prišli pozrieť do malej sály, respektíve do galérie na prízemí na Spievajúce husle.

Miriam Kaiser je skladateľka, huslistka a speváčka v jednej osobe. (Autor: am)

Spočiatku to vyzeralo len na týždňovú dezinfekciu, napokon sa to však skončilo tak, že od 5. marca sa až do minulého týždňa na žiadne z pódií Domu umenia umelci nepostavili. Pandémia na čas vystavila kultúre stopku, no, našťastie, pre všetkých jej milovníkov sa opäť rozbieha. „Sme radi, že po zložitom období spojenom s koronavírusom môžeme opäť privítať návštevníkov, a tešíme sa, že sa zrealizovali už aj prvé podujatia,“ povedala Edita Bjeloševičová, riaditeľka Domu umenia.

Uplynulé mesiace od uvoľnenia opatrení patrili filmovým premietaniam, ale minulý týždeň sa podarilo zorganizovať aj živé vystúpenie. Tým bol projekt Spievajúce husle, s ktorým vystúpilo Miriam Kaiser Trio. „Mali sme veľkú radosť, že návštevníci prišli a ocenili umelecké snaženie, ktoré sa u nás v galérii odohralo,“ doplnila riaditeľka.

Svoje umenie predviedla skladateľka, huslistka a speváčka Miriam Kaiser, ktorú na pódiu sprevádzala violončelistka Lujza Ďurišová a huslistka Milan Adamec. „Cítila som vďačnosť, že môžeme opäť vystúpiť pred publikom. Koncert mal komornejšiu, ale sústredenú atmosféru a myslím si, že sa nám podarilo poslucháčov vtiahnuť do novej tvorby a spolu s nami mohli prežiť niečo z jej pestrej krásy,“ uviedla pre Piešťanský týždeň Miriam Kaiser.

„Nový hudobný projekt s názvom Spievajúce husle z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. V októbri tohto roka pripravujeme vydanie štvrtého albumu, na ktorom poslucháči budú môcť nájsť nové skladby spomínaného projektu,“ doplnila hudobníčka, ktorú poslucháči opisujú slovami, že tvorí nápaditú hravú hudbu plnú obrazov. Sú tam však prítomné aj hlboké texty a fascinujúca farba a jemnosť v hlase.

Skladateľka dnes tvorí rozmanitú, farebne a štýlovo nespútanú hudbu, ktorou oslovuje širokú škálu poslucháčov. Ako o sebe tvrdí, inšpirujú ju hudobníci, ktorých rada počúva, a dobrá, kvalitná hudba: „Pomáhajú mi objaviť, čo je môjmu srdcu blízke. Nemám rada umelý, vyslovene komerčný prejav. Nerobím veci, ktoré sa mi nepáčia alebo len preto, že ich ľudia chcú.“ Kaiser dodala, že veľa hudobníkov tvorí, pretože vie, čo ľudia chcú počuť: „Je dôležité, čo ľudia počúvajú, ale to nie je určujúce pre moju tvorbu. Moja hudba vychádza z lásky k Bohu. On mi dáva schopnosť tvoriť.“ 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav