Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 26. júla 2020, 10:05

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, v sobotu 25. júla sa po dvoch rokoch stretnú na Zelenej vode džezoví priaznivci – poslucháči a tvorcovia, aby rozčerili hladinu tamojšieho romantického jazera. Tohto roku sa Open Jazz Fest zúžil na jeden večer, ale o to bude jeho program hutnejší.


Jano Babič (Autor: red)

Pútavú hudbu predstaví Sisa Michalidesová a pokrstí svoj album Colors of Solitude – Farby samoty so slovenskou verziou kapely, maďarský gitarista Csaba Tóth Bagi predstaví projekt Balkan Union, o ktorom sa v superlatívoch píše vo svetových renomovaných magazínoch, a na záver festivalu zahrá poľský basgitarový mág Wojtek Pilichowski. Rádio Piešťany je už tradične mediálnym partnerom tohto zaujímavého podujatia a my budeme pri tom, aby sme vám priniesli reportáž z priebehu a rozhovory so zúčastnenými osobnosťami.

Novinky na džezovom trhu sú pravidelnou súčasťou relácie Podoby džezu na Rádiu Piešťany. Na domácej scéne sa tentoraz predstavuje mladý talentovaný klavirista, skladateľ a aranžér Miloš Biháry. Presvedčil už na viacerých významných džezových scénach, hral na festivale Jazz pod hradom v Trenčíne, na Winter JazzFeste v Trnave a ako objav ankety Nové tváre slovenského džezu hral na Bratislavských jazzových dňoch. Všade s úspechom prezentoval svoju hudbu v podaní kapely v zaujímavom obsadení. Projekt predstavuje dvanástich hudobníkov zoskupených okolo Biháryho. Basgitarista Marek Taraj a bubeník Juraj David Raši, ďalej sláčikové kvarteto a dychová sekcia pod taktovkou dirigenta Tomáša Köppla. Album vydal Hudobný fond pod titulom Don‘t Worry Bihary a je to vydarený debut nastupujúcej džezovej generácie.

V mesiaci júl nás čaká novinka aj na svetovej scéne. Po prvýkrát bude zverejnený koncert, ktorý odohral Thelonious Monk v roku 1968 v Palo Alto, štát Kalifornia. V nedeľu si predstavíme aj obsadenie Mikulášskeho jazzového festivalu, ktorý sa koná 31. júla až 2. augusta v Dome kultúry v Liptovskom Mikuláši. Ďalší skvele obsadený medzinárodný festival je dôkazom vysokej úrovne džezovej scény na Slovensku. Sme radi a s hrdosťou konštatujeme, že Rádio Piešťany sa svojím programom a poslucháčskym záujmom radí do tejto sféry, čo potvrdzujú vaše ohlasy, za ktoré vám, milí poslucháči, úprimne ďakujeme. Na stretnutie o týždeň pri relácii Podoby džezu sa teší vám a džezu verný Jano Babič

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav