Povinná výbava vozidla v roku 2020 na Slovensku a v okolitých krajinách

Povinná výbava áut sa v priebehu rokov mení. Vyhlášky či zákony tým reagujú na technologické a konštrukčné zmeny vozidiel. A aj preto môže byť pre niektorých motoristov prekvapením, že do povinnej výbavy dnes nepatria položky, ktoré azda každý zodpovedný vodič vozí v kufri alebo v odkladacom priestore pre spolujazdca.

Vozidlá do 3,5 tony (teda bežné autá) nemajú povinnosť voziť hasiaci prístroj či ťažné lano. Ani rezervu, ak majú sadu na opravu defektu. (Autor: autoviny.sk)

Povinná výbava na Slovensku

– Homologizovaný prenosný výstražný trojuholník.

– Bezpečnostný reflexný odev. Vyhláška necháva možnosť výberu pre vodiča, či je to vesta, overal, nohavice, bunda alebo pláštenka. Je však stanovené, že bezpečnostný odev musí byť umiestnený v dosahu zo sedadla vodiča. Norma pripúšťa tri farby bezpečnostného odevu – fluorescenčná žltá, fluorescenčná oranžovočervená alebo fluorescenčná červená.

– Náhradné koleso s diskom a s náhradnou pneumatikou. Spolu s náhradným kolesom je povinnou výbavou aj kľúč na matice alebo na skrutky kolies a príručný zdvihák.

Touto povinnou výbavou nemusia byť vybavené tie vozidlá, ktoré majú všetky kolesá vybavené pneumatikami s technológiou umožňujúcou jazdu aj po defekte, alebo vozidlá vybavené prostriedkami na bezdemontážnu opravu poškodenej pneumatiky umožňujúcej jej dočasné použitie.

– Lekárnička. Obsah lekárničky musí byť neporušený, vizuálne v poriadku a nesmie vykazovať známky znečistenia alebo iného znehodnotenia.

– Hasiaci prístroj je na Slovensku povinnou výbavou nákladných vozidiel nad 3,5 t, autobusov, traktorov a pracovných strojov.

Povinná výbava v okolitých štátoch

Aj keď väčšina nariadení v okolitých štátoch je podobná, nájdeme tu niekoľko odlišností.

Rakúsko

V Rakúsku si policajti potrpia na povinnú výbavu, preto si dajte pozor, aby ste mali všetko v poriadku. V zásade sa tu pravidlá od Slovenska nemenia, problém ale môže byť pri používaní autokamery. Tie môžete využívať len súkromne, nie na monitorovanie cesty a záznam sa nedá použiť ani pri dopravnej nehode. Aj z tohto dôvodu sa kameru neodporúča používať. Policajti tiež radi pokutujú za nedovolené úpravy – teda napríklad fólie a deflektory na autách či zrkadlá a výfuky na motorkách.

Česko

V Česku vodiči nemajú problémy ani s lekárničkou po záruke. Ak sa tam chystáte, vystačíte si s reflexnou vestou, výstražným trojuholníkom, autolekárničkou a rezervným kolesom spolu s výbavou nutnou na jeho výmenu. To sa netýka áut s asistenčnou službou, ktorá zabezpečuje nepretržitú výmenu na území Českej republiky, vozidiel, ktoré majú namiesto rezervy prostriedky pre bezdemontážnu opravu pneumatiky, a áut s pneumatikami, ktoré upozorňujú na defekt a zároveň umožňujú bezpečne dôjsť.

Chorvátsko

V Chorvátsku je okrem základnej povinnej výbavy ako reflexná vesta, výstražný trojuholník a autolekárnička potrebné mať pri sebe aj sadu náhradných žiaroviek. To sa netýka áut s LED alebo xenónovými svetlometmi. Taktiež si musíte pribaliť ťažné lano a náhradnú pneumatiku. Pokiaľ idete do Chorvátska s prívesom, musíte mať výstražné trojuholníky dva. Nezabudnite, že reflexnú vestu musia mať aj motocyklisti.

Poľsko

V Poľsku si dajte pozor na povinnú výbavu. Vyhláška tu totiž prikazuje nosiť hasiaci prístroj. Okrem toho je v povinnej výbave aj výstražný trojuholník. Lekárnička tu potrebná nie je, aj tak ju ale odporúčajú nosiť. Výstražný trojuholník je povinné mať aj pri ťahaní auta – umiestnite ho na ľavú stranu.

Nemecko

V Nemecku je povinnosť nosiť trojuholník len pokiaľ šoférujete auto registrované v tejto krajine. Lekárnička je ale povinná.

Slovinsko

V Slovinsku je potrebné nosiť vo vozidle sadu náhradných žiaroviek a poistiek pre auto, ale aj výstražný trojuholník a autolekárničku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj