Navštívte hrad Červený Kameň

  • Tip na výlet / Kultúra a spoločnosť
  • 25. júla 2020, 08:00

Nad obcou Častá, ktorá sa nachádza neďaleko Modry, sa na juhovýchodnom svahu Malých Karpát vypína majestátny a jeden z mála zachovaných slovenských hradov – Červený Kameň. Práve tam vás chceme pozvať na výlet.

Nádvorie ponúka miesta na oddych a relax. (Autor: Supa/(lu))

Ak sa na hrad vyberiete v sobotu 25. júla, môžete tu zažiť scénické nočné podujatie s názvom Mysterium exitus. Inscenácia vám poodhalí rúško tajomstva smrti troch členov z rodiny Pálfiovcov.

Hrad vznikol v 13. storočí, a keď ho stavali, vraj sa rozhodovali, či by hrad nemal stáť skôr na vrchu Kukla, ktorý sa vypína oproti hradu. A ak sa tam vyberiete 25. júla, môžete tam zažiť aj scénické predstavenie o majestátom pohrebe troch členov rodiny Pálfiovcov, ktorých smrť je zahalená rúškom tajomstva.

Povesť o stavbe hradu Červený Kameň pripomína novodobé dejiny slovenských diaľnic. Našťastie, hrad vidno, a to majestátne – z vrchu Kukla, kde dnes stojí rozhľadňa. A patrí k tým vzácnym slovenským historickým skvostom, ktoré sa zachovali v plnej kráse.

Podľa povesti sa dvanásť mudrcov radilo, kde ho postaviť. Jedenásti navrhli vrch Kukla, ležiaci dnes naproti hradu. Iba jeden, najmladší, navrhol terajšie miesto, pretože podľa neho na vrchu Kukla sa stretávajú duchovia a strašidlá a určite sa im nebude páčiť stavebný ruch v ich hniezde. Väčšina však rozhodla pre Kuklu, a tak robotníci už v prvý deň postavili veľkú časť základov a múrov. V noci sa však diali čudné veci. Dobré víly nadvihli hrad a preniesli ho na susedný kopec. Aké veľké bolo prekvapenie robotníkov, keď na druhý deň už na pôvodnom mieste nič nenašli. Tak znova zasadla rada starších a dala za pravdu svojmu najmladšiemu členovi a hrad nechala na novom mieste. Tak sa mohol nerušene vystavať do svojej krásnej podoby.

Na nádvorí dnešného hradu stál už v polovici 13. storočia kamenný hrad, ktorý bol súčasťou pohraničnej sústavy hradov, tiahnucej sa od Bratislavy až po Žilinu. Tento pôvodný hrad zanikol v prvej polovici 16. storočia, keď jeho vtedajší majitelia, augsburskí podnikatelia Fuggerovci, vybudovali v rokoch 1535-1557 po jeho obvode novú pevnosť s ústredným štvorcovým dvorom, štyrmi nárožnými baštami a rozsiahlymi skladovacími pivničnými priestormi.

Základom pevnosti bolo pôvodne iba juhozápadné obytné krídlo, v ktorého suteréne boli rozsiahle skladovacie priestory. Štyri nízke a široké bašty postavené na obranu pevnosti boli prispôsobené vyspelej delostreleckej obrane systémom kazemát a strelných komôr s dômyselným riešením vetrania a odsávania dymu po výstreloch. Pevnosť dobudoval po roku 1588 jej nový majiteľ Mikuláš Pálfi dostavbou ďalších dvoch poschodových obytných krídel a jedného prízemného krídla na severozápade. Pevnosť sa tak stala zároveň honosným renesančným zámkom, ktorého obytné priestory zariadili umelecky vyspelým interiérom.

Neskoršie prestavby už iba zvyšovali reprezentačnosť rodového panského sídla. Aj keď hrad v nasledujúcich storočiach niekoľkokrát poškodil požiar, Pálfiovci, ktorí boli jeho vlastníkmi až do druhej svetovej vojny, ho vždy opravili, takže sa zachoval vo svojej historickej podobe. Objekt dnes slúži ako múzeum nábytku.

Hrad je v správe Slovenského národného múzea – Múzea Červený Kameň. To sa špecializuje na vývoj bytovej kultúry šľachty a meštiactva na Slovensku. Je otvorené takmer počas celého roka. Môžete sa rozhodnúť, akým smerom sa vyberiete na prehliadku hradu.

– Veľký okruh: 24 bohato zariadených izieb

– Malý okruh: dobovo zariadené interiéry

– Okruh Renesančná pevnosť

– Ako sa žilo na hrade – najmä pre deti

– Spoznávanie podhradia s francúzskym parkom

– Prehliadka severnej bašty

– Prehliadka hradnej strážnice

– Hradný záhadník

Mystérium smrti rodiny Pálfiovcov

Ak sa na hrad vyberiete v sobotu 25. júla, môžete tu zažiť scénické nočné podujatie s názvom Mysterium exitus. Inscenácia vám poodhalí rúško tajomstva smrti troch členov z rodiny Pálfiovcov.

V roku 1646 sa v Bratislave v Dóme svätého Martina konal jedinečný trojpohreb – bratov Štefana a Jána Pálfiho a ich matky Márie Magdalény, rodenej Fuggerovej. Zodpovedný za pohreb bol najmocnejší muž vtedajšieho Uhorska, palatín Pavol Pálfi. Bol to jeden z najhonosnejších pohrebov svojej doby, trvajúci takmer tri dni. Smútočný sprievod doviedol nebožtíkov do Bratislavy až z rodinného sídla z lesov Malých Karpát, z hradu Červený Kameň.

Diváci sa prostredníctvom inscenácie Mystérium exitus dostanú do komnát Červeného Kameňa, do času, ktorý bezprostredne predchádzal fatálnemu koncu troch ústredných postáv Pálfiovského rodu. Za zatvorenými dverami sa miesia nálady vrcholiacej tridsaťročnej vojny, gradujúcich náboženských nepokojov, strach z morových epidémií, z čiernej mágie, ale aj presvedčenie o tom, že práve v takýchto časoch je možné stať sa slávnym.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel