V Piešťanoch sa opäť objavili antisemitské a rasistické nápisy

Kúpeľné mesto ktosi opäť pošpinil prejavom rasizmu a antisemitizmu. Minimálne na dvoch miestach v Piešťanoch pribudli heslá a znaky, ktoré sú v spoločnosti spájané s ideológiou propagovanou počas najväčšieho vojnového konfliktu – druhej svetovej vojny.

Svoje neznášanlivé názory mal niekto potrebu vyjadriť na piliere pod mostom. (Autor: am)

Najvýraznejší nacistický prejav znak – hákový kríž, ktorý azda nikomu netreba bližšie predstavovať – pribudol na frekventovanej časti Nábrežia I. Kraska, na pilier potrubia pod Krajinským mostom. Pri prechádzke, športovaní či preprave do mesta ho tak uvidia nielen domáci, ale aj turisti, ktorí už do Piešťan po jarnej odmlke opäť zavítali.

Hneď vedľa tohto symbolu sa nachádza heslo White Power, ktoré je vyjadrením nacistov a znamená nadradenosť bielej rasy. Doslova biela sila, biela moc. Ide o názov hnutia a myšlienok stavajúcich bielu rasu nad ostatné, hlásajúceho nevyhnutnosť boja proti ostatným rasám.

Obdobnú tematiku, ale s využitím aktuálnej spoločenskej situácie, využili aj sprejeri na Krajinskej ceste, kde si odkaz budú môcť prečítať všetci šoféri, ktorí cez mesto budú prechádzať. Na tamojšom múriku sa nachádza heslo White Lives Matter. To je odpoveďou rasistických skupín na hnutie Black Lives Matter (BLM – Na životoch čiernych záleží), ktoré sa snaží upozorniť na policajnú brutalitu voči Afroameričanom v USA.

Za vyvesenie provokatívneho transparentu s nápisom White Lives Matter v sektore C počas stretnutia štvrtého kola nadstavby o titul s MFK Zemplín Michalovce pritom udelila fortunaligovému klubu ŠK Slovan Bratislava disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu pokutu 3000 eur.

Nacistické prejavy, bohužiaľ, nie sú v Piešťanoch novinkou. Tri roky dozadu sa terčom útoku antisemitov stal pamätník venovaný významnému rabínovi z obdobia druhej svetovej vojny, Jisacharovi Šlomovi Teichtalovi, ktorý bol deportovaný do koncentračného a vyhladzovacieho tábora Osvienčim a napokon zomrel len pár mesiacov pred koncom vojny, keď bol zavraždený počas transportu do Mauthausenu. Činom, keď na pomník ktosi nasprejoval hákový kríž, sa vtedy začal zaoberať aj špeciálny útvar boja proti extrémizmu, ktorý spadá pod Národnú kriminálnu agentúru.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela