Kraj chce zlučovaním stredných škôl ušetriť peniaze

K spájaniu dvoch záhradníckych škôl v piešťanskom regióne, ktoré majú po novom spoločne sídliť v Rakoviciach, sa vyjadril aj trnavský župan Jozef Viskupič. Zlučovaním vzdelávacích inštitúcií chce kraj ušetriť peniaze, ktoré má potom investovať do pozdvihnutia stredných škôl. Ako má ale vyzerať starostlivosť o státisícový areál botanickej záhrady, stále nie je celkom jasné.

(Autor: am)

Župan v prvom rade pripomína, že Stredná odborná škola záhradnícka v Piešťanoch nemá v tomto bode svoju činnosť ukončiť. „Spájame ju so Strednou odbornou školou rozvoja vidieka v Rakoviciach. Spojením škôl, ktoré sú od seba vzdialené necelých desať kilometrov, vytvoríme jednu silnú školu, ktorá bude centrom pre záhradníctvo a ovocinárstvo nielen v našej župe,“ hovorí Jozef Viskupič a dopĺňa, že v školách evidujú pokles žiakov za ostatných desať rokov, čo sa odráža aj v slabom percentuálnom využití ich priestorov.

Škola v Rakoviciach má vraj aktuálne 199 žiakov, záhradnícka škola v Piešťanoch zaznamenala v ostatných desiatich rokoch radikálny pokles žiakov z 334 na 64 žiakov. „To znamená, že jej priestory sú využité len na 53 percent. V súčasnosti ide o školu s najmenším počtom žiakov v našej župe a zároveň o školu s druhou najvyššou percentuálnou potrebou dofinancovania normatívu. To znamená, že škole nestačí sto percent finančných prostriedkov od štátu (normatív), ale župa musí, na prežitie, školu dofinancovať. To je neudržateľné,“ vysvetľuje Viskupič.

Župa tiež uvádza, že škola mohla v uplynulom školskom roku prijať 31 žiakov, no prijala len 21. „V blížiacom sa školskom roku prijala len 19 z možných 26 žiakov. Opakovane teda nenaplnila ani len možnú kvótu, ktorá jej bola pridelená. Tým, že výrazne podporujeme záhradnícku školu a pridelili sme jej až 31, respektíve 26 miest, sme de facto obrali desať, respektíve sedem žiakov o možnosť štúdia na škole, o ktorú je veľký záujem,“ konštatuje župan a dopĺňa, že napriek veľkej snahe riaditeľky Evy Stručkovej a aktivitám župy na zatraktívnenie záhradníckej školy v Piešťanoch sa ukazuje, že o ponúkané odbory nie je až taký záujem žiakov, ktorý by „uživil“ dve takto zamerané školy v okruhu menej ako desať kilometrov. Nízky záujem o štúdium na záhradníckej škole je vraj spôsobený okrem blízkosti podobne zameranej školy v Rakoviciach aj konkurenciou v podobe piatich iných stredných škôl v Piešťanoch – stredných odborných škôl, gymnázia a hotelovej akadémie.

Zlučovanie škôl sa netýka len Piešťanského okresu. „Reagujeme na súčasnú mimoriadne hustú sieť škôl a školských zariadení v celom Trnavskom samosprávnom kraji, ktorá nekorešponduje s demografickým vývojom ani s potrebami trhu práce a štruktúrou národného hospodárstva. Z dôvodu dlhodobého poklesu počtu žiakov tak dochádza k neefektívnemu využívaniu budov a areálov škôl,“ vysvetľuje župan. Ambíciou Trnavskej župy je podľa jeho slov ozdraviť sieť škôl a školských zariadení s cieľom uvoľniť finančné prostriedky, ktoré dnes župa dáva do poloprázdnych škôl a udržiavania budov. „Tie chceme investovať do pozdvihnutia stredného školstva v našej župe, konkrétne do rozvoja vzdelávania, rozširovania učebných odborov a modernizácie areálov,“ dopĺňa Viskupič.

Žiaci i učitelia majú plynule pokračovať v rámci spojenej školy. Pýtali sme sa aj na areál botanickej záhrady. „Areál bude naďalej udržiavaný so snahou jeho využiteľnosti pre spojenú školu, ale aj pre Strednú priemyselnú školu elektrotechnickú, ktorá sídli v rovnakom areáli,“ hovorí župan. Študenti tak možno budú do Piešťan dochádzať, aby sa o areál starali.

Na záver nás zaujímalo, či nepripadá do úvahy možnosť presťahovať rakovickú školu do Piešťan. „Dlhodobo sme sa zaoberali aj touto alternatívou. Najvhodnejším riešením však je práve tá možnosť, v rámci ktorej škola v Rakoviciach so 199 žiakmi absorbuje 64 žiakov záhradníckej školy v Piešťanoch. Zároveň na to, aby sme sa postarali o študentov, učiteľov a areály podobne zameraných škôl nemusíme platiť dva manažmenty. Treba doplniť, že v areáli záhradníckej školy sídli Stredná priemyselná škola elektrotechnická, v ktorej župa ráta s rozvíjaním IT odborov,“ uzatvára Viskupič. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav