Fotogaléria: Uctili si jubilejné výročie Štefánikových narodenín

Generál Milan Rastislav Štefánik sa stal jednou z najvýznamnejších osobností našich novodobých dejín. Dlhodobo si ľudia pripomínali najmä smutné výročie tragédie, pri ktorej tento velikán prišiel o život. V nedeľu 19. júla sa však jeho priaznivci stretli pri oslave 140. výročia Štefánikovho narodenia, a to v Hudobnom pavilóne v piešťanskom mestskom parku.

Čestná stráž ozbrojených síl SR. Foto: am

V úvode slávnostného podujatia, počas ktorého vyšlo príjemné teplé, ale aj mrakmi zmiernené letné počasie, sa predstavil spevácky zbor Coro Laudamus z Piešťan. Za účasti čestnej stráže zbor zanôtil štátnu hymnu, ktorou odštartoval spomienkovú slávnosť venovanú diplomatovi, politikovi, astronómovi, generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi.

Po nich vystúpila na pódium moderátorka podujatia Barbora Piovačiová, ktorá ako prvého na pódium uviedla Miroslava Musila, okrem iného diplomata, historika, pedagóga, ale i spisovateľa, ktorý sa vo svojej publikačnej činnosti venoval aj životu Štefánika. Prítomným sa prihovoril aj piešťanský primátor Peter Jančovič, ktorý vyslovil, že generál by mal byť vzorom pre Slovákov, a verí, že jeho myšlienky sa budú šíriť medzi ľuďmi a budeme podľa nich i žiť.

S príhovorom vystúpili aj členovia Spoločnosti M. R. Štefánika. Predseda piešťanského klubu Pavol Masaryk taktiež poznamenal, že po rokoch, keď ľudia riešili len tragickú haváriu, ktorá je okrem iného opradená viacerými konšpiračnými teóriami, konečne dozrel čas na to, aby sme si pripomenuli aj život a dielo Štefánika. Prezradil, že v areáli Základnej školy M. R. Štefánika a pri pamätníku v mestskom parku boli vysadené výnimočne vyšľachtené sadové ruže s názvom Generál Štefánik, ktorých bolo na celom Slovensku zasadených len sto. Pozdrav zakladateľa Štefánikovej spoločnosti Petra Uhlíka predniesol podpredseda Branislav Neumair.

S vyjadrením, prečo obdivujú osobnosť generála, sa predstavili aj Lucia Karabová a Marika Repašanová, žiačky zo Základnej školy M. R. Štefánika, ktoré v závere svojho príhovoru vyslovili, že by chceli odkázať mladým, aby si vždy išli za svojím tak, ako to robil Štefánik. Okrem niekoľkých skladieb, medzi ktorými zaznela i pieseň Aká si mi krásna v podaní zboru Coro Laudamus, sa s prednesom básní o generálovi predstavila Mária Schlosserová.

V závere podujatia sa prítomní presunuli pred sochu v parku, kde čestná stráž slávnostne položila pamätný veniec. Pamätníku velikána novodobých dejín sa poklonili predstavitelia mesta, inštitúcií, ale aj hostia a verejnosť.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila