Podporte študentov svojou návštevou

Keď začnete mapovať okolie pre noviny, navštevovať najrôznejšie podujatia, aktivity, stretnutia, súťaže či vyhodnotenia, dostanete sa na miesta, kde by ste sa za bežných okolností ocitli len sťažka. Mnohokrát sa stane, že keď sa ma ktosi spýta, kam sa chystám, na moju odpoveď reaguje počudovaním, otázkou, kde sa daná lokalita vlastne nachádza a čo tam „preboha“ budem robiť.

Niekedy ale idem na miesta, ktoré sú Piešťancom všeobecne známe, vedia, že existujú a vnímajú ich ako súčasť mesta. Len jednoducho nevidia dôvod ich navštíviť.

Ani ja by som sa pravdepodobne pracujúc na inom mieste nedostala k tomu, aby som sa išla pozrieť do niektorej zo stredných škôl. Maturitu už mám dávno za sebou, sestra má, naopak, ešte niekoľko rokov základnej školy pred sebou a synovi chýba viac ako dekáda života a 80 centimetrov do výšky. Iste by som preto nevidela dôvod zavítať na akademickú pôdu počas dňa otvorených dverí alebo v rámci iných aktivít, keď školy prezentujú svoju činnosť.

Vďaka práci sa mi to ale podarilo. Prešla som sa triedami takmer všetkých stredných škôl v okrese, videla som študentov, ich prácu. Niektorí mi predstavili svoje projekty, iní mi pomohli sa zorientovať, keď som zablúdila na chodbách.

Veľmi milých a ústretových mladých ľudí, ktorí si vedeli veľmi profesionálne obhájiť svoju prácu, som vždy stretla aj na záhradníckej škole, ktorej v týchto novinách venujeme niekoľko strán. Nebudem sa vyjadrovať k dôvodom zlúčenia či ponechania škôl v súčasnom stave, pretože k problematike sa už vyjadrili odborníci, ale aj župa, a v podstate to ani nie je v mojej kompetencii.

Chcela som skôr iné. Ak budete niekedy zasa čítať, že na tej a tej škole sa uskutoční deň otvorených dverí, nebojte sa tam ísť pozrieť, aj keď sa vo vašom okolí žiadny budúci stredoškolák nenachádza. Je skutočne veľmi príjemné vidieť, čo všetko na školách vedia vytvoriť, respektíve, ak to rovno obrátim priamo na záhradnícku školu – prejsť sa skleníkom, pomologickým sadom, botanickou záhradou, ale aj tropickým skleníkom s fascinujúcimi rastlinami je naozaj pekný zážitok. Ja som prvé razy odchádzala s pocitom, že som vlastne ani nevedela, že takéto bohatstvo v Piešťanoch máme, pričom dodnes si prehliadku aj po „xtý“ raz nenechám ujsť.

Naozaj. Ak budete mať čas, vyrazte medzi omladinu ktorejkoľvek zo škôl a podporte ich prácu svojou návštevou. Ak to aj neupraví váš pohľad na niektoré povolania, aspoň budete vedieť, čo (zatiaľ) v Piešťanoch máme. Aj teraz sa ukazuje, že nikdy nevieme, kedy o to ako spoločnosť môžeme prísť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek