ŠTEFÁNIK: V Košariskách si pripomenú 140. výročie od jeho narodenia

  • Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Spravodajstvo
  • 20. júla 2020, 12:01

Jeden z vencov k rodnému domu generála Milana Rastislava Štefánika, kľúčovej osobnosti slovenských dejín, položí aj prezidentka Zuzana Čaputová



V utorok si v Košariskách uctia pamiatku generála Štefánika (Autor: archív red.)


Slovensko si v utorok 21. júla pripomenie 140. výročie od narodenia vedca, diplomata, generála Milana Rastislava Štefánika. Jednu z kľúčových osobností slovenských dejín si v tento deň uctia v jeho rodnej obci Košariská v okrese Myjava. Na slávnostnom akte kladenia vencov sa zúčastní aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Oslavy v Košariskách otvoria slávnostné služby Božie v miestnom evanjelickom kostole, pokračovať budú kladením vencov pred rodným domom Milana Rastislava Štefánika, v ktorom je dnes múzeum. Popoludní v evanjelickom kostole sprístupnia výstavu Reflexie domoviny, po vernisáži bude nasledovať kultúrny program s názvom „Veriť, milovať, pracovať…“. Oslavy pripravilo ministerstvo kultúry v spolupráci s obcou Košariská a Evanjelickou cirkvou augsburského vyznania, záštitu nad nimi prevzala prezidentka Zuzana Čaputová. V deň 140. výročia od narodenia Štefánika bude na pošte v Košariskách k dispozícii príležitostná poštová pečiatka, jej autorom je Fedor Mikulčík.

Ešte v pondelok 20. júla prezidentka Zuzana Čaputová podľa jej hovorcu Martina Strižinca zasadí v Prezidentskej záhrade ružu odrody Generál Štefánik, ktorú v roku 1931 vyšľachtil svetoznámy český pestovateľ Jan Böhm. Sadenie ruže je súčasťou spomienkového projektu Sto ruží pre Štefánika, ktorý po celom Slovensku organizuje Spoločnosť Milana Rastislava Štefánika. Rodáka z podbradlianskeho regiónu si v pondelok viacerými podujatiami pripomenú aj v Brezovej pod Bradlom v okrese Myjava.

Milan Rastislav Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v Košariskách neďaleko Brezovej pod Bradlom. V roku 1912 získal francúzske občianstvo, v rokoch 1914 – 1918 bol v službách francúzskej armády a diplomacie a súčasne sa stal spolu s Tomášom Garrigueom Masarykom a Edvardom Benešom hlavným predstaviteľom československého odboja, usilujúceho o vytvorenie samostatného československého štátu. Od októbra 1918 bol prvým československým ministrom národnej obrany, od novembra 1918 minister vojny prvej československej vlády.

Štefánik 4. mája 1919 nastúpil na letisku pri Udine do lietadla Caproni 450. Cieľom cesty bolo letisko vo Vajnoroch pri Bratislave. Lietadlo však nepristálo a náhle sa zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji. Všetci v lietadle boli na mieste mŕtvi. Milan Rastislav Štefánik je pochovaný v monumentálnej mohyle na Bradle nad svojou rodnou obcou, jej autorom je významný slovenský architekt Dušan Jurkovič.

sita

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav