Pri Trnave plánujú výstavbu centra na spracovanie odpadov za 190 miliónov eur

  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
  • 20. júla 2020, 15:00

Odpad, ktorý nebude možné recyklovať alebo inak zhodnotiť, budú využívať ako palivo na výrobu elektriny a tepla.


V okolí môžete nájsť odpad všetkého druhu, domáce spotrebiče, nábytok, zaváraniny, stavebný odpad, plasty, kovy a mnoho iného. (Autor: iliustr. foto red.)


TRNAVA 20. júla (SITA) – Centrum cirkulárnej ekonomiky zamerané na spracovanie odpadov plánuje pri Trnave v katastri obce Zavar postaviť spoločnosť ewiaCCE2. Ročne bude môcť spracovať až 230-tisíc ton odpadov pochádzajúcich prevažne z Trnavského kraja. Spoločnosť v zverejnenom zámere uvádza náklady na výstavbu 190 miliónov eur. Začiatok výstavby centra predpokladá v polovici roka 2023, so začiatkom jeho prevádzky ráta v roku 2027. Prácu by v trojzmennej prevádzke malo nájsť až 200 ľudí.

Centrum bude pozostávať z prevádzky na dotriedenie vybraných zložiek odpadu z komunálnej a priemyselnej sféry s kapacitou 30-tisíc ton ročne, výskumného centra, vzdelávacieho centra a zariadenia na energetické zhodnocovanie komunálneho a priemyselného odpadu spaľovaním s kapacitou 200-tisíc ton ročne. Energetické zhodnocovanie odpadu bude spojené s výrobou a dodávkou tepla pre odberateľov v okolí, a elektrickej energie, ktorá bude dodávaná do distribučnej siete. V Trnave a okolí odpady momentálne len ukladajú na skládku, Európska únia pritom tlačí na zníženie objemu skládkovania odpadu na 10 percent do roku 2035.

„Jedným z riešení môžu byť centrá cirkulárnej ekonomiky, ktorých cieľom by malo byť predovšetkým materiálové zhodnotenie odpadov. To znamená, že len odpad, ktorý nie je možné recyklovať alebo inak zhodnotiť, bude využitý ako palivo na výrobu elektriny a tepla,“ uvádza spoločnosť v zámere, ktorý bol vypracovaný pre posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Spoločnosť má v blízkosti Trnavy v katastrálnom území obce Zavar k dispozícii pozemok s rozlohou 4,3 hektára. Zo zámeru vyplýva, že zo Slovenským pozemkovým fondom rokuje o kúpe ďalšieho pozemku, Centrum cirkulárnej ekonomiky však dokáže postaviť aj na tom, ktorý už má vo vlastníctve.

Skupina spoločností ewia má ambíciu postaviť na Slovensku až päť Centier cirkulárnej ekonomiky, prvé by malo byť v Šali. Výstavbu centier bude financovať investičná spoločnosť Wood & Company.

sita

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav