Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 19. júla 2020, 10:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, kultúra sa vracia na pódiá a do koncertných sál i klubov. Aj džezový pôst, dúfajme, že končí. Na tento mesiac sú plánované dve významné podujatia – po dvoch rokoch 25. júla ožije Open Jazz Fest na Zelenej Vode a Mikulášsky festival si rozloží svoj tábor v dňoch 31. júla až 2. augusta.


Jano Babič (Autor: red)

Ojedinelú udalosť chystá Dášenka Libiaková v Piešťanoch. V sobotu 22. augusta zaznie v jej réžii svetová premiéra programu Jazz Divas. V sprievode džezového tria Gabo Jonáš, Jurko Kalász, Jakub Valíček spustia kavalkádu džezových skladieb speváčky Adriena Bartošová, Lucia Lužinská, Janka Dekanková, Silvia Josifoská, Katka Suchoňová. V jeden večer päť skvelých hlasov slovenskej džezovej scény! Skvelá myšlienka! Jej pôsobnosť spočíva v širokom zábere prezentácie slovenského džezu v podaní speváckych osobností.

Ženy v džeze predstavujú významný segment. Už dávno to nie je len spestrenie programu a skrášlenie pohľadu na koncertné pódium. Je koniec mužskej nadvlády ako určujúcej zložky v interpretácii a ani v skladateľskej či aranžérskej činnosti nie sú muži „neobmedzenými“ vládcami situácie. Preto Jazz Divas ako myšlienka i ako realizácia programu otvára široký priestor prezentácie slovenskej džezovej scény, jej protagonistov, ako aj skladateľskej tvorby. Ženy v džeze sú nevyhnutnou a pevnou zložkou, ktorou sa džez stáva príťažlivejším a prístupnejším, čoho zárukou je v tomto prípade ojedinelá osobnosť, speváčka a organizátorka Dáša Libiaková.

Po dvojročnej prestávke zaznie džez na Zelenej Vode. Open Jazz Fest je osvedčená značka festivalu, jediný „open air“ festival v romantickom prostredí na hladine Zelenej Vody. Program otvorí Sisa Michalidesová so svojím projektom Colours of Solitude a Sisa ho na festivale aj pokrstí. Na projekte si zahralo veľa zahraničných hudobníkov, no na festival príde Sisa so slovenskou zostavou, čo ale určite neuberie na jeho kvalite. Peter Preložník (klávesy), Milo Suchomel (saxofón) či Martin Valihora (bicie) sú toho zárukou. Na programe skvele obsadeného jednodňového festivalu je maďarský gitarista Csaba Tóth Bagi a jeho projekt Balkan Union. Na záver podujatia zahrá poľský basgitarový mág Wojtek Pilichowski.

V relácii Podoby džezu si predstavíme aj ďalšie zaujímavé podujatia na slovenskej džezovej scéne a tiež nové nahrávky, z ktorých upúta štúdioalbum zostavy Redman, Mehldau, McBride, Blade pod titulom Round Again.

Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland