Výstava leteckých modelov pri príležitosti 75. výročia ukončenia druhej svetovej vojny

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy / Piešťany
  • 18. júla 2020, 00:02

V tomto roku si pripomíname 75 rokov od skončenia druhej svetovej vojny. Najtragickejšia udalosť v moderných dejinách ľudstva spôsobila obrovskú katastrofu. Na druhej strane priniesla veľký technologický pokrok, keď sa najlepšie mozgy ľudstva a potenciál najvyspelejších krajín zameriavali na jedinú vec – vyhrať vojnu.

(Autor: vd)

Technologický pokrok je asi najviac viditeľný na lietadlách. Kým pred vojnou sa ešte stále vyrábali a vylepšovali dvojplošníky s plátnovým poťahom, s hornou hranicou maximálnej rýchlosti 400 km/h, o pár vojnových rokov leteckí projektanti narazili na fyzikálne hranice vrtuľou poháňaných lietadiel, ktoré boli takmer dvojnásobné ako predvojnové maximá. Letecký pokrok dospel k lietadlám s revolučnými profilmi krídel, novým zliatinám, pretlakovým kabínam, k presným reflexným zameriavačom, radarom a prúdovým motorom. Revolučné zmeny zaznamenali tiež výskumy v oblasti aerodynamiky a elektroniky.

Je ťažko uveriteľné, že počas vojny sa vyrobili státisíce lietadiel. Počet vyrobených stíhacích lietadiel vysoko presahoval hranicu 100-tisíc. Na druhej strane táto nesmierna energia umu a práce bola masovo ničená. Spotreba lietadiel bola obrovská. Po spriemerovaní životnosť jedného lietadla bola cez vojnu desať letových hodín.

Letecká technika stále priťahuje záujem množstva ľudí. Medzi inými aj modelárov. Tí ozajstní idú do hĺbky. Nevidia v tom len zábavu, ale v každom lietadle vidia príbeh. Príbeh konkrétneho pilota či historickej udalosti. Medzi takých patrí aj Piešťanec a dlhoročný modelár Ladislav Gažo.

Do svojich modelov preniesol nielen vzťah k histórii, ale aj svoje výtvarné cítenie a nadanie. Modely vznikali dlhé desaťročia, väčšina ešte v období socializmu, keď všetky výdobytky, ktoré poznajú súčasní modelári, boli len nedostižným snom. Nedostatok technických a materiálových pomôcok však nahrádzal precíznou prácou so štetcami a umeleckým cítením. Taktiež vhodnej odbornej literatúry, najmä k jeho srdcovej záležitosti – leteckým bojom v Pacifiku – bol nedostatok. O neexistujúcom a dnes všadeprítomnom internete ani nehovoriac. Preto práca na každom modeli vyžadovala dlhé obdobie prípravy a náročného zháňania vhodných podkladov a potom desiatky hodín precíznej práce.

Výsledok v podobe do detailov vypracovaných modelov však určite stojí za to.

Andrej Bolerázsky

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav