Štefánikovci si uctia generála slávnosťou v Piešťanoch

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany
  • 18. júla 2020, 00:01

Piešťanský klub Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika organizuje pod záštitou primátora mesta Petra Jančoviča spomienkové stretnutie pri príležitosti výročia úmrtia aj narodenia generála Štefánika. Slávnostný program bude v Hudobnom pavilóne v mestskom parku v nedeľu 19. júla od 15.00 h.

(Autor: red)

V programe, ktorý sa začne štátnou hymnou v podaní spevokolu Coro Laudamus, vystúpi s prejavom znalec gen. M. R. Štefánika a autor viacerých kníh o jeho živote a podiele na vzniku ČSR – Miroslav Musil. V súčasnosti spoločne pripravujeme knihu faktov o Štefánikovi s názvom M. R. Štefánik a vznik ČSR v dokumentoch piatich svetadielov.

Program spestria básne, ktoré prednesie Juraj Sarvaš, a svoj vzťah k Štefánikovi vyjadria aj žiačky Základnej školy M. R. Štefánika. Spevokol Coro Laudamus zaspieva viaceré hymnické piesne a súčasťou spomienkového stretnutia bude kladenie vencov k soche Štefánika v mestskom parku s čestnou strážou, vyslanou Ministerstvom obrany SR v slávnostných uniformách, a so speváckym sprievodom spevokolu.

O 17. hodine v Kúpeľnej dvorane vystúpia členovia Štátnej opery Banská Bystrica s hudobno-poetickým pásmom Pocta Milanovi Rastislavovi Štefánikovi.

Sprievodnou akciou bude možnosť návštevy Balneologického múzea Imricha Wintera, kde je inštalovaná prvá výstava týkajúca sa generála Štefánika vo vtedajšom Československu (od r. 1935).

Spomienkovým stretnutím chceme pripomenúť verejnosti nielen dátum tragického skonu Štefánika, ale aj dátum jeho narodenia, ktorý sa, žiaľ, často nepripomína.

Dušan Švorc a Tibor Bôrik, organizátori stretnutia

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel