Slávne stíhacie lietadlá vystavujú v múzeu

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy / Piešťany
  • 18. júla 2020, 00:02

Vo výstavných priestoroch Balneologického múzea Imricha Wintera vo Vile dr. Lisku v Piešťanoch sprístupnili minulý týždeň pozoruhodnú výstavu. Jej kurátor Andrej Bolerázsky predstavil tvorcu modelov lietadiel, Piešťanca Ladislava Gaža, i jeho zbierku stíhacích lietadiel, ktoré sú vo výstavných priestoroch inštalované spolu s obrazmi týchto stíhačiek.

(Autor: vd)

Ladislav Gažo porozprával, akým spôsobom zhotovoval modely. Zohnať ich nebolo jednoduché, kupovával ich za bony v Tuzexe, ale tieto modely a lesklé farby, ktoré predajcovia k lietadielkam pripojili, nekorešpondovali s pôvodnými lietadlami, a tak ich modelár musel dotvárať. Vďaka invencii, štúdiu, umeleckému cíteniu a schopnostiam, ale aj technickým zručnostiam si vyrábal vlastné pomôcky, štetce, lietadielka domaľovával a v „letecko-modelárskej“ brandži získal rešpekt a obdiv.

O jeho modely bol veľký záujem, našli sa aj takí zberatelia, ktorí boli ochotní čokoľvek zaplatiť za vydarený kúsok. Ak chcete uvidieť naozaj hodnotné modelárske diela, neváhajte a pozvite nielen svojich blízkych, ale aj priateľov do Vily dr. Lisku. Výstava je otvorená až do 4. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav