Letecký modelár Ladislav Gažo

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 18. júla 2020, 09:00

Ladislav Gažo sa narodil v roku 1938 v Piešťanoch. Vyštudoval na Vysokej škole pedagogickej v Bratislave a štúdium dokončil na Katedre dejín umenia Univerzity Komenského.

(Autor: LADISLAV GAŽO)

Letectvo ho začalo zaujímať už v detskom veku. Voľné chvíle trávil na piešťanskom letisku, kde sa stal členom miestneho aeroklubu. Chlapci tu pod vedením inštruktora stavali modely a tieto potom zalietavali po ploche letiska. Bezpečnosti sa vtedy veľká pozornosť nevenovala, pretože športové lietadlá, ktorých bol plný hangár, štartovali a pristávali v ich blízkosti. Postavil i vlastný model lietadla, na ktorý si vytvoril aj svoj technický výkres schválený inštruktorom.

Roky štúdia na vysokej škole a povinná vojenská služba vytvorili obdobie, keď sa nemohol venovať svojim záujmom. Po nástupe do zamestnania mal viac voľného času a začal stavať plastikové modely. Bolo to ťažké obdobie, keď nebolo možné na domácom trhu kúpiť žiadny model, ktorý by vyhovoval jeho požiadavkám. Výnimku tvorila predajňa

Tuzex, kde bolo možné kupovať za bony, a to len menšiu mierku 1:72. Táto veľkosť ho neuspokojovala, preto si začal obstarávať väčšie modely zo zahraničia, v mierke 1:48, ktorej zostal natrvalo verný. Tiež vhodnej literatúry na domácom trhu bol nedostatok.

Až po roku 1989, keď nastala zmena politického systému, už nebol problém si akýkoľvek model či literatúru zabezpečiť. Jeho hlavnú oblasť záujmu tvorilo letectvo druhej svetovej vojny, hlavne oblasť Pacifiku. Zbierka modelov vznikala vyše 25 rokov a táto expozícia tvorí jej väčšiu časť. V súčasnosti tieto obdivuhodné modely vytvárajú dekoráciu jeho domácnosti. 

Väčšina vystavených modelov je v mierke 1:48. Menšiu časť predstavujú modely vo väčšej mierke 1:32, vystavené spolu v samostatných vitrínach. Lietadlá sú rozdelené podľa svetových bojísk a výstavu dopĺňajú obrázky a koláže autora modelov.

Andrej Bolerázsky

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj