Riaditeľka školy Eva Stručková: Záhradníctvo do Piešťan patrí

So Strednou odbornou školou záhradníckou v Piešťanoch by zanikli aj študijné odbory, ktoré na Slovensku neponúka žiadna iná stredná škola. Porozprávali sme sa s riaditeľkou školy Evou Stručkovou, ktorá si myslí, že záhradníctvo do kúpeľného mesta patrí.

Eva Stručková (Autor: vd)

Riaditeľka záhradníckej školy hovorí, že kvalita vzdelávania v ich strednej škole je vysoká: „Úspechy, ktoré sme dosiahli najmä v posledných rokoch, sú veľmi zaujímavé vzhľadom na to, aký máme počet žiakov. Bodujeme vo všetkých odborných a všeobecných súťažiach. A myslím si, že náš areál je na Slovensku jedinečný.“

Zo zámeru ukončiť záhradnícke vzdelávanie v Piešťanoch sú podľa Evy Stručkovej šokovaní bývalí študenti, odborná verejnosť aj vysoké školy, ktoré majú o absolventov záujem. Padanie počtu žiakov sa zastavilo a od ďalšieho roka má mať škola 71 študentov. Záhradný dizajn a záhradnícku výrobu totiž môžu študovať len v Piešťanoch. Žiadna iná stredná škola na Slovensku podľa riaditeľky tieto odbory neponúka.

Od 1. septembra 2021 sa má teda vytvoriť spojená škola so sídlom v Rakoviciach. Stručková si nevie predstaviť, čo bude so skleníkmi, sadom a celým areálom, ak by k tejto optimalizácii došlo. „Veľmi nás to trápi. Sú tu veľmi zaujímavé a jedinečné veci, ktoré sa nedajú chytiť a len tak niekam presťahovať. Lavicu prenesiete, vázu tiež, ale tieto zbierky, ktoré sa tu budovali niekoľko desaťročí, najmä botanická záhrada… Neviem, kto sa o to bude starať. Bola by veľká škoda zničiť to,“ hovorí riaditeľka, ktorá svojich nadriadených informovala o tom, že na vytváraní záhradníckeho centra v Rakoviciach sa podieľať nebude, pretože má ambíciu pokračovať v budovaní záhradníckeho vzdelávania v Piešťanoch.

„Keď chce vyšší územný celok budovať záhradnícke centrum, môže ho budovať v Piešťanoch. Je to lepšie aj v rámci dostupnosti – mesto je na hlavnej trase, takže by zostala zachovaná celoslovenská pôsobnosť. V súčasnosti mládež potrebuje mať dostupnú aj mimoškolskú činnosť, a tu sú kiná, divadlo, športové kluby, umelecká škola, aj jazykové vzdelávanie, kam vieme, že naši študenti chodia,“ dodáva riaditeľka. A argumentom na to, že sa tam nezmestia, je len lepšia organizácia.

Okrem záhradníckej školy má ukončiť činnosť aj školský majetok na Rekreačnej ulici. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel