Pokračovanie: Záhradnícka škola má zrejme pred sebou posledný školský rok

V predchádzajúcom vydaní Piešťanského týždňa sme zverejnili článok s názvom „Záhradnícka škola v Piešťanoch má zrejme pred sebou posledný školský rok“ a podľa reakcií školy zrejme o tom, čo sa chystá, ani nevedeli. Materiál o zrušení školy predkladá Trnavská župa na rokovanie krajského zastupiteľstva, ktoré sa uskutoční 27. júla.

Piešťanská verejnosť, aj odborná, sa so zrušením školy nechce zmieriť a prostredníctvom sociálnych sieti zverejnila stanoviská. (Autor: FB Stredná odborná škola Záhradnícka Piešťany)

Piešťanská verejnosť, a to aj odborná, sa podľa všetkého so zrušením školy nechce zmieriť a prostredníctvom sociálnych sieti zverejnila svoje stanoviská. Niektoré z nich vám prinášame v nasledujúcich riadkoch.

„Želáme si a chceme, aby Stredná odborná škola záhradnícka aj ďalej bola neodmysliteľnou súčasťou zeleného kúpeľného mesta Piešťany. My chápeme nevyhnutnosť optimalizácie siete škôl, ale nesúhlasíme s ňou. Myslíme si, že naša škola je jedinečná práve v tomto prostredí vybudovaného záhradníckeho areálu v Piešťanoch a presun do Rakovíc spôsobí jej zánik. Pomôžte nám zachrániť našu školu!“ uvádza na sociálnej sieti vo svojom stanovisku škola.

O pomoc sa obracia na svojich absolventov i verejnosť: „Či už ste bývalí absolventi, súčasní alebo budúci žiaci, rodičia, učitelia, záhradníci, ovocinári, zeleninári, kvetinári, floristi, poľnohospodári a široká verejnosť, prosíme vás všetkých o podporu. Najhoršie by sa mohlo stať, keby sme boj o školu vzdali!“

Na zverejnené informácie o plánovanom zámere zrušenia záhradníckej školy reagovala vo svojom statuse na sociálnej sieti i piešťanská krajinná architektka a absolventka uvedenej školy Eva Wernerová: „Stredná záhradnícka škola po 50 rokoch s vybudovaným zázemím, ovocným sadom, skleníkmi, ateliérmi atď. sa presunie na učňovku do Rakovíc. Dobre čítam? Areál s botanickou záhradou a zbierkami obsadia elektrotechnici? Škola nám dala najlepší základ pre celú profesijnú kariéru, nebolo lepšej záhradníckej školy na Slovensku! Kto to spôsobil, komu záleží na tom, aby záhradníci „zmizli“ z povrchu Piešťan a z povrchu zemského? Tu predsa nejde len o Victoriu Regiu, ale o celé nádherné remeslo, ktoré robí mestá a obce krásnymi a zdravými. Kto bude tie projekty, zelenú infraštruktúru, stovky projektov záhradnej a krajinnej architektúry, tisíce stromov proti klimatickej zmene na záchranu slovenskej krajiny vykonávať? IT experti, úradníci alebo aktivisti? Firmy potrebujú stovky záhradníkov-profesionálov, ovocinárov, aranžérov a sadovníkov a nevedia ich na trhu nájsť. To sa mi snáď sníva. Naozaj sa nič nedá spraviť na jej záchranu, aby záhradnícke remeslo bolo znovuzrodené pre Slovensko?“

O stanovisko k dôvodom zamýšľaného zániku školy sme požiadali i Trnavskú župu. Odpovede vám prinesieme v najbližšom vydaní Piešťanského týždňa.

Petícia za zachovanie SOŠ záhradníckej v Piešťanoch

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek