Ochutené mliečne výrobky podávané na školách budú obsahovať menej cukru

  • Piešťanský týždeň / Školy / Spravodajstvo
  • 15. júla 2020, 16:37

Ministerstvo pôdohospodárstva aktualizovalo zoznam potravín, na ktoré bude školám poskytovať financie


ilustr. foto (Autor: vd)

Ochutené mliečne výrobky podávané na školách budú obsahovať menej cukru. Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní pomoci na dodávanie a distribúciu ovocia, zeleniny, mlieka a výrobkov z nich pre deti a žiakov v školách, ktorý dnes schválila vláda s pripomienkou. Kým aktuálne môžu mliečne výrobky podávané na školách obsahovať šesť percent cukru alebo medu, od školského roku 2021/2022 to bude maximálne päť percent. Návrh novely zákona pripravilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV).

MPRV zároveň aktualizovalo zoznam potravín, na ktoré bude školám poskytovať finančnú pomoc z prostriedkov Európskej únie (EÚ). Zoznam bude po novom obsahovať celkovo 44 neochutených mliečnych výrobkov, 11 ochutených mliečnych výrobkov a 17 druhov ovocia a zeleniny, na nákup a distribúciu ktorých môžu školy získať finančnú podporu.

Novela zákona zároveň zavádza možnosť posúvať začiatok prvého a koniec tretieho realizačného obdobia, teda období, kedy je školám poskytovaná finančná pomoc na dodávanie ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov. Ak by napríklad v budúcnosti v dôsledku mimoriadnej situácie došlo k predĺženiu školského roka do 30. júla, MPRV bude môcť poskytnúť školám finančnú pomoc na nákup ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov aj v júli. Doteraz platná legislatíva totiž počítala so striktne vymedzeným trvaním školského roka od začiatku septembra do konca júna. MPRV by tak v prípade predĺženia školského roka nemohlo školám poskytnúť financie.

Program Školské ovocie a zelenina odštartoval na podnet EÚ v školskom roku 2009/2010. Jeho zriadenie bolo reakciou na znižovanie produkcie a spotreby ovocia a zeleniny v krajinách EÚ. Únia preto v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky pripravila reformu jednotnej organizácie poľnohospodárskych trhov v sektore ovocia a zeleniny. V auguste 2017 sa program spojil s programom Školské mlieko do jedného právneho rámca. Do programov sa môžu zapojiť základné školy a školy pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Na každý druh ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov poskytuje MPRV školám zapojeným do programov finančnú pomoc vo výške 80 percent. Zvyšných 20 percent ceny uhrádza škola alebo žiak.

sita

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav