Prezidentka Zuzana Čaputová po prvý raz oficiálne navštívila Piešťany

Minulotýždňová streda bola pre Trnavský samosprávny kraj výnimočná. Na jeho územie vkročila hlava štátu, prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, ktorá si v rámci svojho oficiálneho programu prezrela hneď niekoľko zaujímavých lokalít v kraji. Medzi vybranými miestami sa po prvý raz objavili aj Piešťany. Najvyššia ústavná činiteľka tu strávila hodinu.

Prezidentka Zuzana Čaputová v lete zavítala aj do Piešťan. (Autor: Miloš Majko - reporter24.sk)

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala pozvanie trnavského župana Jozefa Viskupiča na návštevu kraja, kam napokon prišla v stredu 8. júla dopoludnia. V priestoroch Úradu TTSK hovorili o boji proti šíreniu nového koronavírusu, ako aj o aktuálnych témach v oblasti zvyšovania dostupnosti a kvality sociálnej a zdravotnej starostlivosti, ochrany životného prostredia a podpory kultúry.

„Veľmi ma teší, že som mohol pani prezidentku sprevádzať pri prehliadke našej Galérie Jána Koniarka v Trnave. Pani prezidentka pri tejto príležitosti ocenila mimoriadny prínos župných kultúrnych inštitúcií k rozvoju občianskeho a spoločenského života v meste Trnava a celom našom kraji,“ povedal Viskupič, pričom v úvode hovoril aj o retrospektívnej výstave Alexandra Salontaya s názvom Zásielka, ktorá je v Galérii Jána Koniarka inštalovaná.

Viskupič prijal prezidentku za účasti vicežupanov. Pri tejto príležitosti sa Čaputová zaujímala o reakciu župy na zhoršenie epidemiologickej situácie v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19, ako aj o jej priority v oblasti rozširovania kapacít zariadení sociálnych služieb, rozvoja zdravotnej starostlivosti s cieľom zvýšenia jej dostupnosti, odstraňovania environmentálnych záťaží a udržateľnej mobility či kultúry a kultúrno-kreatívneho priemyslu. Z priorít v oblasti cestnej infraštruktúry vedenie kraja pomenovalo ako prioritné severo-južné prepojenie okresov a komplexné riešenie dopravnej situácie v Hlohovci.

Prezidentka sa stretla aj s primátorom Petrom Bročkom a predstaviteľmi mesta Trnava, pričom hovorili, aké sú dopady pandémie koronavírusu na mestá, financovanie a reformu samosprávy.

Po prehliadke centra Trnavy sa presunula do Piešťan. Vládne limuzíny mali doraziť k historickej budove Kúpeľnej dvorany krátko po 14. hodine. To už boli na mieste ľudia z prezidentkinho okolia, príslušníci štátnej a mestskej polície, ktorí celý okolitý priestor prehľadali a zabezpečili.

Pred budovou sa začali zhromažďovať aj desiatky ľudí, ktorí sa len pár hodín pred samotnou návštevou o príchode prezidentky dozvedeli. Všetci netrpezlivo očakávali, keď hlava štátu príde na pôdu kúpeľného mesta a budú si ju môcť zvečniť do svojich fotoaparátov i spomienok.

Prezidentka dorazila načas. Keď vošla na územie mesta a muži zákona spozorneli, v strehu automaticky zostali i obyvatelia. Všetci očakávali príchod prezidentských limuzín, ktoré sa hneď po policajných motorkách objavili na Beethovenovej ulici.

Z auta vystúpila Zuzana Čaputová, ktorá vykročila priamo na terasu Kúpeľnej dvorany, kde ju privítal primátor mesta Peter Jančovič, ale aj zástupcovia občianskeho združenia piešťanských seniorov.

Po privítaní vykročila k ľuďom, ktorí sa na ňu prišli pozrieť. Viacerí z davu jej podali ruky, a keďže mali niektorí i trému, nezaobišlo sa to bez zaváhania. Jednej dáme sa „pošťastilo“ zľahka spadnúť priamo k nohám prezidentky. Rýchlo sa však postavila, pozdravila a odišla, pričom ju pred prezidentkou vystriedalo bosé dievčatko v šatách, ku ktorému sa hlava štátu sklonila a pozdravila ho.

Potom sa Zuzana Čaputová spolu so svojím tímom presunula do priestorov, kde seniorské občianske združenie sídli. V krátkom rozhovore v uzavretej spoločnosti s hostiteľmi diskutovali o živote seniorov v kúpeľnom meste a potom si pozreli program, ktorý si členovia združenia pripravili.

Keď vyšli von, čakala ich ukážka canisterapie a záverečné fotenie. Od obyvateľov si prezidentka vyslúžila potlesk, nasadla do limuzíny a pokračovala v ďalšom programe. Ľudia si v družných rozhovoroch hovorili pocity a dojmy, komentovali členov ochranky, ale aj charizmu prezidentky. „Pekná je. Obyčajné červené šatečky a jako jej svečá,“ ozývalo sa z davu.

Záver návštevy prezidentky v trnavskom regióne sa uskutočnil v priestoroch úspešného výrobcu medoviny v Dolnej Krupej, v spoločnosti Apimed, kde absolvovala prehliadku pivníc s archívom medoviny i tamojšieho Rozária – parku ruží.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava