Kaplnku pri moste zrenovovali

Po dvoch rokoch opäť obkolesilo Kaplnku Božského Srdca Ježišovho pri Kolonádovom moste v Piešťanoch lešenie. Pokračovala tým renovácia historickej budovy, ktorá nábrežie Váhu lemuje už od konca 19. storočia.

Kaplnka Božského Srdca Ježišovho pochádza z konca 19. storočia, obnovu majú pod dohľadom pamiatkári. (Autor: am)

Hovorca Trnavskej arcidiecézy Dušan Kolenčík priblížil, že v súčasnosti na kaplnke opravili vežičku: „Keďže je kaplnka zapísaná ako nehnuteľná národná kultúrna pamiatka, rekonštrukcia prebieha v súlade s podmienkami Krajského pamiatkového úradu v Trnave so snahou o zachovanie originálnych konštrukčných a architektonických detailov.“

Vežička je tak po novom oplechovaná medeným plechom, žalúzie zvukových okien sú bez oplechovania s povrchovou úpravou vo farbe prírodného dreva. Oprava bola podľa slov hovorcu vyvolaná zlým technickým a statickým stavom drevenej vežičky i skutočnosťou, že staré oplechovanie a staré nátery už doslúžili.

Pred dvomi rokmi pritom na kaplnke realizovali opravu poškodenej fasády a reštaurovanie historických vitrážových okien. Postup opráv bol v tom čase taktiež pod dohľadom pamiatkového úradu.

Kaplnka Božského Srdca Ježišovho pochádza z roku 1897, jej staviteľom bol Henizl zo Senice a autorom interiéru Ľudovít Chmelár. Je to eklektická stavba. Fasáda je zdobená zuborezmi, rímsami a pilastrami. V štíte na priečelí je v kruhovom reliéfe Panna Mária Lurdská. V nikách sú sochy sv. Alžbety Durínskej a sv. Štefana, kráľa. Nad dverami sakristie je umiestnený obraz znázorňujúci, ako umučeného Jána Nepomuckého hádžu z pražského Karlovho mosta do Vltavy. Namaľoval ho v roku 1882 františkánsky fráter Konrád Švestka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel