Galéria v rodinnom dome? Nebojte sa ju navštíviť

Možno sa k vám v uplynulých dňoch, ba možno mesiacoch dostala informácia, že otvoria výstavu umeleckých diel v priestore s názvom Flatgallery. Možno ste ani nevedeli, že takáto galéria v Piešťanoch existuje. A možno ste sa dočítali, že sídli na Fínskej ulici, o ktorej ste taktiež nepočuli. No je to skutočne tak.

Výstavu vo Flatgallery predstavili (zľava) Kata Sedlak, Kristína Mésároš a Andrea Bartošová. (Autor: am)

V Piešťanoch vznikla prvá galéria v domácich priestoroch s príjemnou domácou atmosférou a milými hostiteľmi, ktorá je ale plná profesionálnych diel.

Prvé, čo pravdepodobne budete musieť spraviť, je naťukať si do navigácie – Fínska 21. Tá vám ukáže, že ulica sa napája z Veternej na Floreáte a „dvadsaťjednotka“ je takmer na konci. Nech vás neodradí, že je to štandardná ulica zastavaná rodinnými domami. V jednom z nich totiž sídli Flatgallery – galéria, ktorú prevádzkujú umelci, fotografi Kata Sedlak a Juraj Sedlák.

Práve Katka Sedlak nás privítala so širokým úsmevom v otvorených dverách galérie. Bolo to vo štvrtok 2. júla krátko pred začiatkom vernisáže výstavy s názvom Imagination & Shapes. Svoje diela počas nej predviedli akademické výtvarníčky Kristína Mésároš a Andrea Bartošová.

Kristína Mésároš vyštudovala grafiku na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v ateliéri Vojtecha Kolenčíka. Patrí k stále výraznejšiemu prúdu súčasných mladých maliarov, ktorých tvorba sa rozvíja bez viditeľného napojenia na aktuálne trendy a všeobecné tendencie maľby. V jej prístupe k umeleckej tvorbe prevažuje motivácia vyjadrovať a popisovať vnútorný svet namiesto komentárov a reflektovania veľkých spoločenských tém súčasnosti.

Andrea Bartošová sa narodila v Leviciach. V rokoch 1998-2005 študovala v ateliéri prof. Ivana Csudaia na VŠVU. Žije v Bratislave a patrí k maliarkam generácie nastupujúcej na scénu po roku 2000 a pre ktorú sa ustaľuje druhá alebo nová bratislavská škola. Vo Flatgallery predviedla keramiku.

Obe dámy rozžiarili priestor galérie svojimi farebnými dielami. „Som veľmi šťastná. Obrazy Kristíny sú mojou srdcovou záležitosťou. Sú také, že by ste v nich chceli byť. Myslím si, že každý obrázok je neuveriteľne krásny. Pre mňa je Kristína fenomén, najmä ako dokáže miešať farby,“ povedala Kata Sedlak a dodala, že obrazy aj keramiku treba vidieť naživo.

Okrem výstavy nám priblížila i to, ako vznikol nápad mať doma galériu: „Mala som tu ateliér, ale takmer som ho nevyužívala. Na podnet Andreja Alberta, ktorý už takúto galériu má v Bratislave, som začala uvažovať, že by mohla vzniknúť aj v Piešťanoch. Galérie tu síce máme, ale nie je tu žiadna taká domáca, ktorá by bola viac rodinná, priateľská.“

V novembri minulého roka sa s Jurajom Sedlákom rozhodli, že idú do toho a v decembri v jej bývalom ateliéri galériu otvorili. Priestor si nežiadal ani veľké úpravy. „Stačilo vymaľovať, poupratovať. Bol taký, aký je aj dnes,“ doplnila fotografka.

Ak máte radi umenie, zbehnite sa na Fínsku ulicu pozrieť. Flatgallery nájdete buď na Instagrame ako @flatgallery_piestany_sk, alebo na Facebooku pod názvom Flatgallery Piestany. Stačí len zavolať či napísať a dohodnúť si čas. Ďalšou možnosťou je navštíviť niektorý z workshopov, besedu či cvičenie jogy. „Boli by sme radi, keby ľudia začali viac chodiť a nebáli sa toho, že je to v obytnej štvrti,“ dodala umelkyňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj