Celoplošné opatrenia sa zatiaľ zavádzať nebudú

  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
  • 13. júla 2020, 20:10

Konzílium odborníkov sa rozhodlo zaradiť medzi menej rizikové krajiny aj Veľkú Britániu.


(Autor: zdroj: RTVS)

Celoplošné opatrenia sa zatiaľ zavádzať nebudú. Na pondelkovej tlačovej konferencii to uviedol premiér Igor Matovič (OĽaNO). Situáciu majú regionálne úrady verejného zdravotníctva podľa neho pod kontrolou. Ak sa však epidemiologická situácia bude zhoršovať, k opatreniam by sa na Slovensku opäť pristúpilo.

Hlavný hygienik Ján Mikas informoval, že konzílium odborníkov sa rozhodlo zaradiť medzi menej rizikové krajiny aj Veľkú Britániu. Opatrenie má nadobudnúť účinnosť v pondelok. Zo zoznamu zatiaľ nevypadáva žiadna krajina, zostáva v ňom Chorvátsko aj Česká republika. Apeluje však na ľudí, aby boli v dovolenkových destináciách stále obozretní.

Vedúca odboru epidemiológie z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Avdičová informovala, že od 1. júna do 8. júla robili hygienici analýzu pozitívnych prípadov. Z 363 potvrdených infikovaných bolo viac ako 50 % navrátilcov zo zahraničia. Vznikli aj regionálne aj nad-regionálne epidémie. Veľkú nad-regionálnu epidémiu zaznamenali hygienici v okrese Humenné, kde prišlo k výskytu ochorenia po kontakte s pozitívnymi občanmi z Česka. Išlo o 16 prípadov v štyroch krajoch.

„Zaznamenali sme viacero menších regionálnych epidémií, najväčšie boli na Kysuciach a Orave, kde sme zaznamenali štyri regionálne epidémie s maximálnym počtom 45 osôb,“ uviedla Avdičová. Ako dodala, regionálne epidémie nemali celoplošný dopad, zostali lokalizované len v regiónoch, kde sa vyskytli. Regionálne epidémie zaznamenali aj v okresoch Prešov a Sabinov, v Banskobystrickom kraji v okresoch Revúca a Rimavská Sobota.

Ako doplnil premiér, viac ako polovica prípadov bola priamo donesená zo zahraničia. Krajina, z ktorej prišlo najviac pozitívne testovaných, bola Česká republika, ide o 48 prípadov. Druhá bola Ukrajina so 40 prípadmi. Tretia bola Veľká Británia, potom Srbsko a Macedónsko. „Napríklad jeden človek, ktorý ako zamestnanec bol v Českej republike, prišiel na Slovensko a následne nakazil ďalších 45 ľudí,“ povedal Matovič.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) pripomenul, že rezort chce ochrániť klientov v domovoch sociálnej starostlivosti. Zamestnanci týchto zariadení, ktorí boli v zahraničí a majú pocit, že sa mohli nakaziť, sa môžu dať otestovať. Prostredníctvom aplikácie COVID-pass cez korona.gov.sk si budú môcť objednať test, ktorý im bude uhradený z verejného zdravotného poistenia. Rezort chce tiež umožniť testovanie pacientov v nemocniciach. V nich sa môže otestovať aj priamo zdravotnícky personál, ktorý bude mať podozrenie, že môže byť nakazený. Testy v nemocniciach sa budú podľa šéfa rezortu zdravotníctva preplácať zo zdrojov Európskej únie.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín