Základy pestovania kaktusov a sukulentov

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda / Piešťany
  • 12. júla 2020, 00:02

Kaktusy a sukulenty sprevádzajú rôzne mýty o tom, aké ťažké je ich úspešné pestovanie. Hovorí sa, že veľmi ťažko kvitnú, resp. že kvitnú raz za sedem rokov, čo však nie je pravda. Kaktusy kvitnú pravidelne, každý rok, pokiaľ dosiahli dospelosť. Starostlivosť o ne nie je ťažká, pokiaľ dodržíme určité zásady.

Existuje veľa pravidelne kvitnúcich druhov, ktoré vydržia aj bytové podmienky. (Autor: supa)

Existuje veľa malých, pekne a pravidelne kvitnúcich druhov, ktoré vydržia aj bytové podmienky. Stačí urobiť správny výber a dodržiavať určité skromné zásady starostlivosti. Najdôležitejšie faktory starostlivosti o kaktusy a sukulenty sú substrát, teplo, svetlo a voda.

Ako si pripraviť substrát

Dnes sa bežne predáva zemina na pestovanie kaktusov a sukulentov, ale je lepšie, ak si ho namiešame sami a poskytneme rastlinám takú zmes, ktorá najviac zodpovedá ich nárokom. Pre začiatok však každý vystačí s jednoduchou zásadou: substrát má byť priepustný s určitým podielom minerálnych látok. Jeho základom je dobrá zem bez nezotletých prímesí (napr. krtince), ďalej rašelina (buď rašelina alebo kokosové vlákno lignocel) a štrk. To všetko v približnom pomere 1:1:1. Niektorí pestovatelia odporúčajú primiešať určitý diel nahrubo pomletej antuky (bez prachu) alebo agroperlitu.

Kedy a ako presádzať?

Presádzať je potrebné vtedy, keď je to nutné. Buď sú rastliny pre daný kvetináč priveľké, neboli dlho presádzané a tiesnia sa v nádobe (ak sú vysadené spoločne, ak máme podozrenie na chorobu koreňového systému, atď).

Najprv si zvolíme vhodné nádoby podľa potreby rastlín. Pre rastliny so širokým koreňovým systémom volíme plytké nádoby, pre rastliny s hľuzovitým koreňovým systémom alebo s dlhými koreňmi volíme nádoby hlbšie. V súčasnosti sa preferujú plastové kvetináče pred klasickými hlinenými črepníkmi z toho dôvodu, že ich netreba tak často polievať, čo má pozitívny vplyv na dlhšie zachovanie kvalitného substrátu. Pokiaľ používame kvetináče, spravidla použijeme iba o číslo väčší od predchádzajúceho.

Presádzať môžeme kedykoľvek, ale treba dodržiavať určité zásady. Po vybraní z nádoby korene zbavíme pôvodného substrátu, skrátime ich asi o tretinu, necháme zaschnúť týždeň až dva v suchu a teple a až potom zasadíme. Mierne poliať možno už o 10 dní aj to veľmi mierne, lepšie je rosenie. Ak sú zimné mesiace a rastliny zimujeme v chlade, presádzať ich síce možno, ale treba nechať dlhšie zaschnúť korene v teplom, vykurovanom priestore a v žiadnom prípade nesmú dostať vodu! Chladno, vlhko v kombinácii s nedostatkom slnečného svitu a tepla privodí väčšine kaktusov a sukulentov záhubu.

Milujú teplo a svetlo

Temer všetky kaktusy a sukulenty milujú teplo a slnečný svit a väčšina znáša aj extrémne teploty, ale nedostatočné množstvo svetla im škodí. Teplo podnecuje rast a napriek tomu, že im nedáme vodu, rastú z vlastných zásob živín a vody, vyťahujú sa, sú nevzhľadné, spravidla nekvitnú a v určitých prípadoch aj uhynú. Preto kaktusy a sukulenty umiestnime na slnečné miesto, prípadne do polotieňa, ak to rastliny vyžadujú. Juh alebo východ sú optimálne stanoviská pre kaktusy a sukulenty. Ak máme rastliny v skleníku a predpovedajú horúci deň v čase, keď nie sme doma, otvorme radšej dvere i okna skleníka vopred. Chlad znesú, ale teploty nad 40 °C im už dobre nerobia!

Na jar však musíme byť opatrní, keď kaktusy a sukulenty vystavujeme slnku prvýkrát. Týka sa to najmä rastlín, ktoré prezimovali na tmavom mieste. Slnko ich môže popáliť, následkom čoho majú nepekné škvrny alebo uhynú. Pomôže čerstvý vzduch a tienenie. Na to používame rôzne sieťky a iné tieniace materiály.

Na zimovisko musia ísť rastliny dokonale pripravené, to znamená v úplne suchom substráte a riadne vysušené. Väčšinu kaktusov a sukulentov zimujeme najlepšie na svetlom mieste, kde teplota neklesá pod 5 °C a nepresahuje 12 °C. Toto však treba spresniť podľa druhov. Existujú aj mrazuvzdorné druhy, ktoré tolerujú i pomerne silné mrazy.

Voda je najlepšia dažďová

Rastliny na jar prebúdza teplo, ale keď sa objaví zeleň na vrchole rastlín, poskytneme im aj vodu. Na začiatku je najlepším spôsobom rosenie a postupne dodáme menšie množstvo vody podmokom, t. j. rastliny postavíme do misky s vodou a necháme ich tam tak dlho, až uvidíme, že povrch zvlhol.

V období rastu platí pre väčšinu druhov, že polievať máme iba vtedy, ak zem úplne vyschla. Niektorí špecialisti odporúčajú zaužívať si pravidlo polievať dospelé rastliny raz za dva týždne v určitý deň a hodinu. Taký zvyk nás ochráni pred nebezpečenstvom prelievania.

Je zrejmé, že rastliny umiestené vnútri domu na okne budú vysychať pomalšie, kým tie, ktoré sú v skleníku alebo vonku, oveľa rýchlejšie. Ak je to technicky možné, najlepšie je používať dažďovú vodu, lebo bežná pitná voda býva chemicky upravená a často príliš tvrdá s veľkým obsahom alkalického vápnika. Zalievame skoro ráno alebo ešte lepšie večer po západe slnka. Polievanie obmedzujeme nielen v zime, ale aj v najteplejších dňoch mesiacov júl a august. Vtedy rastliny stagnujú a pri polievaní im hrozí hniloba.

Zlatým pravidlom je v zime nepolievať (spravidla polovica októbra – polovica marca), lebo rastliny potrebujú „spať“. Sú síce niektoré rody, ktorým mierna zimná zálievka prospieva, ale to prenechajme špecialistom. S polievaním súvisí hnojenie. Vo všeobecnosti, kaktusy a sukulenty nie sú náročné na prísun živín. Ak používame nejaké hnojivo, potom opatrne a podľa návodu, nie príliš často. Nadbytok dusíku, ktorý podporuje rast, znižuje šance na kvitnutie.

Škodcovia

Kaktusy ohrozuje pomerne veľa škodcov. Keď robíme výsevy, ohrozuje ich najmä sciára, malá muška asi 1-2 mm veľká, larvy ktorej poškodzujú semenáčiky. Dospelé rastliny často poškodzuje tzv. koreňovka, ktorá vyzerá ako biela vata na koreňoch, ale keďže ju nevidíme, jej prítomnosť sa prejaví až po dlhšom čase na vzhľade rastlín.

Ďalej sa často vyskytuje na kaktusoch a sukulentoch červec citrónový a červený pavúčik. Dokážu narobiť veľa škody. Rastliny poškodzujú aj slimáky či myši. V špecializovaných obchodoch nám poradia, ktoré prípravky možno spoľahlivo aplikovať, aby sme sa tohto nepríjemného a škodu robiaceho hmyzu zbavili.

Toto je len veľmi stručný návod na pestovanie kaktusov a ostatných sukulentov. Ak sa rozhodnete, že chcete tieto rastliny pestovať, istotne si časom preštudujte podmienky pestovania v odbornej literatúre a na internete alebo sa staňte členom kaktusárskeho klubu, kde sa o svoje poznatky a skúsenosti s vami určite radi podelia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida