Dobrovoľníci na Katarínke pod dohľadom archeologičky odkryjú nárožia kláštora

Dobrovoľnícke tábory sa konajú aj v tomto roku, platia v nich však prísne hygienické opatrenia. Počas štvrťstoročia záchranného projektu Katarínka sa v prázdninových turnusoch vystriedalo viac ako 1 800 dobrovoľníkov z rôznych kútov Slovenska.


Katarínka, ako ľudovo nazývajú komplex kláštora a kostola sv. Kataríny Alexandrijskej neďaleko obcí Naháč a Dechtice (Autor: I.M.O)

Dobrovoľníci aj počas týchto letných prázdnin pokračujú v záchrane a konzervovaní ruín Kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej medzi obcami Dechtice a Naháč. Dvojtýždňové tábory sa v tomto roku podľa Daniely Chytilovej z občianskeho združenia Katarínka konajú za prísnych hygienických opatrení. Dobrovoľníci sa zamerajú na archeológiu, pod dohľadom archeologičky Ivany Kvetánovej odkryjú nárožia dvora kláštora, ohradové múry a pracovať budú aj na zrekonštruovaní krypty v lodi kostola. Počas štvrťstoročia záchranného projektu Katarínka sa v dvojtýždňových prázdninových turnusoch vystriedalo viac ako 1 800 dobrovoľníkov z rôznych kútov Slovenska.

Po zrušení všetkých aktivít pre verejnosť v jarných mesiacoch bude počas leta opäť prebiehať aj sprevádzanie turistov a umožnený bude aj výstup na vyhliadkovú vežu. „Sprevádzanie v areáli historickej pamiatky bude podmienené splnením vopred stanovených podmienok, konkrétne prekrytím úst a nosa počas celej prehliadky, pred výstupom na vežu bude vyžadovaná dezinfekcia rúk a podľa možností aj mobilného telefónu. Výstupy na vežu bývajú každý deň od 10:00 do 17:00 pre maximálne 16 návštevníkov naraz. Sprievodcovia majú právo vyhradiť si znížený počet návštevníkov,“ povedala Daniela Chytilová.

Projekt záchrany Katarínky má už 25 rokov, počas tohto obdobia mladí dobrovoľníci ruiny kostola a kláštora čistili od náletovej zelene, postupne začali murovať, škárovať, ale nezabúdali ani na archeologické výskumy. Jedným z najviditeľnejších výsledkov ich práce je vybudovanie vyhliadkovej veže pred tromi rokmi, do ktorej niekoľko rokov vlastnoručne kresali drevené trámy.

Kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej bol založený v roku 1618 a patril františkánskemu rádu. V roku 1786 bol kláštor dekrétom cisára Jozefa II. zrušený. Mnísi ho museli opustiť a kláštor sa postupne začal meniť na ruiny. Zrúcanina sa nachádza v malokarpatských lesoch medzi obcami Naháč a Dechtice v Trnavskom kraji.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava