Ovocia ako šafranu, ceny pôjdu asi hore

Ak ste sa prešli piešťanskými trhoviskami, určite vás prekvapila najmä vysoká cena čerešní. Päť eur za kilo bola bežná cena. Podľa dlhoročného ovocinára, predsedu Miestnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov v Dubovanoch, Juliana Strečanského, väčšina ovocia tento rok pomrzla. Jeho nedostatok sa premietne aj do cenotvorby.

Pani Božena Ondrejková z Moravian nad Váhom zľavila na piešťanskom trhovisku z ceny čerešní Košičanke, ktorá s manželom navštívila kúpele. (Autor: vd)

Jarné mrazy poškodili kvety kôstkovín. Tento rok sa urodilo veľmi málo čerešní. S marhuľami je to úplne kritické, zmrzli takmer všetky. Pomrzli aj slivky a broskyne. Len nejaké jadroviny ostali. Jabĺk bude len malé percento. Doma sme už pooberali v záhrade ríbezle, egreše a maliny, ale veľa toho nie je. Myslím si, že ceny ovocia pôjdu podobne ako pri čerešniach hore,“ uviedol Julian Strečanský.

Potvrdili sa tým slová ovocinárov z Plantexu Veselé, ktorí na jar, len čo klesli nočné teploty pod určitú hodnotu, neváhali a vykonávali protimrazové opatrenia. Nad sadmi sa opakovane niekoľko nocí vznášal dym z parafínových kahancov. Najkritickejšia noc bola z pondelka 30. na utorok 31. apríla, ale kôstkoviny pred mrazmi ochraňovali aj počas ďalších nocí. Tento rok totiž jedna mrazivá noc striedala druhú.

Šťastie mali tí záhradkári, ktorých záhrady – mestské či dedinské – boli chránené napríklad okolitou zástavbou, takže sa do nich mrazy nedostali v takej sile ako v otvorených sadoch mimo rodinných domov.

Minulý týždeň navštívil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský ovocné sady v Dunajskej Lužnej. Sprevádzali ho špičkoví odborníci aj z nášho regiónu. Na stretnutí nechýbal prezident Ovocinárskej únie SR, Marián Varga z Plantexu. „Ak máme darovanú takúto krásnu zem, ako je na Slovensku, sme povinní ju využívať a vy, ovocinári, to len potvrdzujete,“ povedal Mičovský.

Kľúčovou témou diskusie bola podpora pri zakladaní nových sadov a budovaní moderných skladov, ale i riešenia závlahových systémov vzhľadom na vývoj klimatických podmienok. „Máme podmienky na pestovanie všetkých druhov ovocia okrem citrusov. Slovensko sa môže stať ovocinárskym rajom,“ dodal Mičovský.

Najviac sa u nás darí pestovaniu jabĺk, ktoré patria medzi najtradičnejší druh ovocia. Jablone predstavujú na Slovensku približne 41 percent z celkovej výmery všetkých ovocných sadov. Ďalším najviac pestovaným druhom je orech kráľovský (20 %) a slivky (11 %). Na Slovensku bolo koncom minulého roka evidovaných 479 ovocinárskych subjektov.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel