Tip na výlet: Do Beckova aj na bicykli

  • Tip na výlet / Kultúra a spoločnosť
  • 10. júla 2020, 10:00

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Azda vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Ak sa radi bicyklujete, skúste si to namieriť do Beckova – popod hory cez Banku, Moravany nad Váhom, Ducové, Lúku, Hrádok a ďalšie dedinky až k Beckovskému hradu.

Hrad Beckov sa majestátne vypína na vysokom brale, vidno ho aj z diaľnice. (Autor: vd)

Je to krásna trasa, trošku dlhšia, ale s vôňou vidieka. Komu sa nelení, môže využiť i cyklotrasu do Nového Mesta nad Váhom a pred Zelenou vodou šup na val až k Beckovu. Odmenou bude nádherná fotografia s pozadím majestátneho hradu.

Bicykle si môžete zamknúť neďaleko pokladne, k dispozícii dostanete bulletin – hradného sprievodcu, ktorý vás poinformuje o čare histórie tohto hradu. Každé miesto je označené číselne, takže sa postupne dostanete cez Barbakan, priechodnú oválnu bránu k otvorenej strážnej veži, môžete obdivovať pozostatky hradného opevnenia, predhradie, hrotitú vstupnú bránu, studňu aj so sochou draka, vojsť z dolného nádvoria do horného hradu, ale uvidieť aj Donjon, dominantnú hranolovú vežu, západný palác, delovú baštu, priečny i západný palác, obdivovať kaplnku, zahrať si dobové kolky a ustrnúť pri pohľade na baziliška, kentaura, draka či morskú pannu.

Hrad je opradený množstvom legiend

Beckovský hrad je miestom s osobitou atmosférou. Miestom, ktoré spája. Zažite históriu hradu na vlastnej koži. Množstvo programov a expozícií vás prevedie stredovekom zosobneným vojvodom Stiborom zo Stiboríc, ktorý patril k najvýznamnejším šľachticom na dvore kráľa a cisára Žigmunda Luxemburského. Bol to dobrý diplomat, vojvodca a stelesňoval ideál rytierstva danej doby. Alebo sa preneste do renesancie v podaní rodu, ktorý hrad vlastnil najdlhšie, a to do obdobia Bánfiovcov.

Na dolnom nádvorí nájdete obliehací stroj – katapult a jedinečné kováčske rekordy. V priľahlých objektoch sa nachádza expozícia archeológie a stavebného vývoja opráv na hrade, v ktorej nájdete zbierkové predmety od Trenčianskeho múzea v Trenčíne, ako aj fotodokumentáciu prebiehajúcich stavebných prác.

Tešiť sa môžete i na drevenú sochu draka menom Blundus, ktorý stráži hradnú studňu, a v kaplnke sa nachádza kópia zázračnej sochy známej ako Beckovská madona.

Nezľaknite sa beštií

Tento rok na hrade pripravili unikátnu výstavu nadprirodzených bytostí v životnej veľkosti, ktoré sa objavujú na erboch rôznych šľachtických rodov po celej Európe. Uvidíte draka, baziliška, Pegasa, jednorožca, kentaura, morskú pannu a ďalšie bájne postavy z minulosti.

Zoznámite sa so základmi heraldiky a budete si môcť namaľovať aj svoj vlastný erb. Najkrajšie odmenia a vystavia v priestoroch hradu a aj na facebookovej stránke hradu Beckov. Výstava je k dispozícii na strednom hrade v pivničných priestoroch Západného paláca a v hlavnej veži do 8. septembra.

Kováč aj zvieratá

Počas letných mesiacov jún, júl a august pre návštevníkov pripravili aktivitu, ktorá nesie názov Hradné hospodárstvo. Na dolnom nádvorí objavíte dobovú kováčsku vyhňu. Od stredy do nedele tu uvidíte ukážky tradičných techník, no môžete si tu vyraziť aj pamätnú mincu s beckovským motívom.

Od júna do augusta budete môcť nakŕmiť hospodárske zvieratá a aj sa o nich niečo zaujímavé dozvedieť. Za dobovými ohradami môžete obdivovať hydinu, kozičky i prasiatka. Treba dávať pozor, aby ste nebodaj nestúpili na nožičku káčatka či húsatka, ktoré vybehnú z ohrádky. Život hradnej zrúcanine prinavráti aj hospodár, ktorý s poníkom a povozom chodí na okolité svahy a kosí čerstvú trávu. Na požiadanie sa na poníkovi môžete povoziť (okrem pondelkov).

K hospodárskym zvieratám pribudli aj dravce. Sokoliarske vystúpenia na dolnom nádvorí sú okrem pondelka na programe každý deň. Na hrade môžete ochutnať a kúpiť si nielen vynikajúce šípkové víno, ale aj suvenír – kovovú ružu, ručne zhotovený originálny kovový otvárač na pivo či tepané srdiečko. Drobnými darčekmi potešíte tých, ktorí v ten deň na výlet nemohli vyraziť spolu s vami.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín