Záhradnícka škola v Piešťanoch má zrejme pred sebou posledný školský rok

Len pred dvomi rokmi oslávila Stredná odborná škola záhradnícka v Piešťanoch svoju päťdesiatročnicu, no nasledujúci školský rok je pre túto školu s najväčšou pravdepodobnosťou jej posledným. Najbližšie krajské zastupiteľstvo, ktoré sa uskutoční 27. júla, bude rozhodovať o jej likvidácii. Študenti, ktorí v nej na konci školského roka 2020/2021 ešte zostanú, sa vraj presunú do Strednej odbornej školy regionálneho rozvoja v Rakoviciach.

Victoria Regia a sprievod alegorických vozov mestom sa uskutočňuje vďaka učiteľom a žiakom Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch. (Autor: am)

Zánik tejto desiatky rokov zavedenej školy v kúpeľnom meste však bude mať aj iný dôsledok citeľný i pre širokú verejnosť. Piešťanskí záhradníci sú totiž každoročnými organizátormi Victorie Regie. K národnej súťaži vo viazaní kvetov, na ktorú sa každú jeseň schádzajú do Piešťan kvetinári z celého Slovenska, patrí tiež sprievodné podujatie Kvetinové korzo, ktoré je v podstate slávnostným ukončením letnej kúpeľnej sezóny. Zrušením tejto školy Victoria Regia stratí v Piešťanoch svojho hlavného organizátora i odborného gestora Kvetinového korza.

Victoria Regia a sprievod alegorických vozov mestom sa stali neodmysliteľnou súčasťou ukončenia kúpeľnej sezóny v Piešťanoch. Táto súťaž sa uskutočňuje vďaka učiteľom a žiakom Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch. Traktory a návesy, záhradnícka technika sa počas pár dní zmenia na nádvorí školy na umelecké diela vytvorené z kvetov, plodov a kôry. I týmto spôsobom sa uskutočňuje praktická príprava žiakov.

V areáli školy sa nachádza botanická záhrada, ovocný sad, skleníky, laboratóriá, zbierkový materiál, záhony trvaliek i letničiek, záhrady, altánky pri rybníčku aj rozárium. Súčasťou školy je tiež internát, jedáleň, knižnica, telocvičňa, športový areál, posilňovňa, ktoré sa nachádzajú priamo v jej areáli. Školu navštevujú žiaci z celého Slovenska.

Mnohí žiaci pokračujú v štúdiu na vysokých školách, najčastejšie sú to školy zamerané na záhradnú architektúru, poľnohospodárstvo, lesníctvo. Žiaci po skončení získavajú certifikát IES, ktorý ich oprávňuje uchádzať sa o zamestnanie v ktorejkoľvek z krajín Európskej únie.

Fakt je, že záhradnícka škola má už roky problém s počtom študentov. V tomto školskom roku ich bolo podľa našich informácií len asi šesťdesiat. No z dôvodu efektívnejšieho využívania objektu školy na Brezovej ulici sa pred časom do jej priestorov presunula z Námestia SNP Stredná priemyselná škola elektrotechnická. Tá aj celý objekt školy po zrušenej záhradníckej škole s najväčšou pravdepodobnosťou prevezme. Prevzatie skleníkov a botanickej záhrady do svojej starostlivosti sa asi od učiteľov a študentov elektrotechnických odborností očakávať nedá.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida