V participatívnych rozpočtoch samospráv ľudia často hlasujú za včely

  • Kraj / Spravodajstvo
  • 9. júla 2020, 11:01

S finančnou podporou samospráv vznikajú menšie včelnice, včelári ich využívajú predovšetkým na popularizáciu včelárstva a vzdelávanie detí

Emil Klč z Kočína patrí medzi top včelárov nášho regiónu. (Autor: vd)


Nápady zamerané na popularizovanie chovu včiel sú v participatívnych rozpočtoch samospráv, kde o finančnej podpore občianskych projektov rozhoduje verejnosť, zárukou úspechu. Vďaka podpore verejnosti zvíťazil vlani v participatívnom rozpočte mesta Trnava projekt mestských včiel, jeho autor Martin Michalík tak získal 5 000 eur na úle a ďalšie včelárske vybavenie. Zriadenie ďalšej včelnice v Trnave podporil zo svojho participatívneho rozpočtu aj Trnavský samosprávny kraj a svoje úle so včelami má najnovšie vďaka hlasovaniu obyvateľov tiež obec Biely Kostol pri Trnave. Všetky tieto včelnice využívajú včelári aj na šírenie informácií o včelách a včelárstve hlavne medzi deťmi a mládežou.

Včelári z peňazí od samospráv kúpili úle a ďalšie vybavenie potrebné pre chov včiel. Svoje skúsenosti z celoročnej práce so včelami potom odovzdávajú deťom. V Bielom Kostole najmenším obyvateľom priblížil život včiel Peter Baco a mieni v tom pokračovať. Takéto podujatia majú podľa starostky Ivety Paulovej nielen deti vzdelávať, ale aj spájať ľudí v obci. Rovnaké plány má v Trnave Martin Michalík, v jarných mesiacoch mu ich prekazila pandémia.

Aj keď včely prispievajú k zdravému životnému prostrediu a zdraviu obyvateľstva, v posledných rokoch počet včelstiev a včiel ubúda. Ohrozuje ich čoraz viac hrozieb, prevažne zapríčinených človekom. Nedostatkom kultúrne chovaných včelstiev trpia hlavne krajiny Európy.

Mestá a obce môžu podľa predsedu Slovenského zväzu včelárov Milana Rusnáka pomôcť včelárom vytváraním kvitnúcich verejných či komunitných záhrad, zelených striech, mestských parkov a lesoparkov. Podporu miestnych včelárov zabezpečí podľa Rusnáka aj kúpa slovenského medu.

sita

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia