Ludwig van Beethoven- scénické predstavenie v Kúpeľnej dvorane

  • Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 7. júla 2020, 11:00

Svetlo žiariacej luny, záblesk lásky, osudové jazero, nadanie mladého umelca, nesmrteľná hudobná múza, ale i dobrosrdečnosť a pretvárka. Sedem indícií, vďaka ktorým ožije v Kúpeľnej dvorane – KC Apolin Piešťany príbeh, ktorý pred viac ako 215 rokmi odvial čas. Ten rozpovie 11. júla 2020 scénické predstavenie s názvom Mesačné svetlo lásky.

(Autor: ts)

Počas druhej júlovej soboty sa stavba budapeštianskeho architekta Ignáca Alpára vráti do obdobia roka 1801,kedy žil chudobný, ale veľmi nadaný hudobný génius Ludwig van Beethoven. Tento nemecký skladateľ flámskeho pôvodu mal učiť hudbu tri mladé šľachtičné – Jozefínu, Teréziu a Giuliettu. Jednej z nich však maestro Beethoven od počiatku prekáža a voči polohluchému učiteľovi hudby vyhotoví zákerný plán. Plán pretvárky a neúprimnej lásky. Svoj zámer mladá slečna bez akýchkoľvek morálnych zábran začína naplno realizovať a postupne získava od Beethovena sľub o napísaní sonáty. Tridsaťročný Ludwig, zaslepený svojimi citmi voči mladej šľachtičnej, dni a týždne presedí za klavírom, až sa mu podarí skomponovať jedinečnú sonátu lásky. Sonátu mesačného svitu.

Odovzdá nakoniec do rúk nevďačnej aristokratky Ludwig van Beethoven svoje dielo a dovolí prefíkanej žiačke vôbec sonátu vypočuť si? Vypláva ukrývané tajomstvo urodzenej slečny na povrch alebo sa jej ho predsa podarí utajiť? Akú úlohu v tomto príbehu zohrá prostoreká slúžka Angela, gróf Jozef a jeho sestra Zuzana?

Odpovede na tieto otázky je možné dozvedieť sa v Kúpeľnej dvorane – KC Apolin Piešťany, Beethovenova 5, v sobotu 11. júla 2020 o 19.00 hodine. Divadelne spracovaný príbeh o sonáte č. 14 cis-mol sprostredkujú členovia Divadelnej skupiny teatro ORLUS. Predstavenie trvá 75 min. bez prestávky.

Podujatie sa koná počas Roka slovenského divadla, pri príležitosti jubilejného 250. výročia narodenia Ludwiga van Beethovena a spomienky na možnú, i keď historicky nepodloženú Beethovenovu návštevu v Piešťanoch.

Kúpeľná dvorana

Kúpeľná dvorana (známa aj ako Kursalon) je veľká jednoposchodová budova s dvoma átriami v mestskom parku v Piešťanoch. Bola postavená v roku 1894 podľa plánov budapeštianskeho architekta Ignáca Alpára a dal ju zhotoviť Alexander Winter po prenajatí kúpeľov. Je najväčšou zachovalou pamiatkou z 19. storočia v Piešťanoch, s bohatou pôvodnou plastickou výzdobu. Priestory slúžili kúpeľným hosťom i obyvateľom mesta ako kaviareň, cukráreň, vináreň, tri jedálne, dve čitárne, miestnosť, v ktorej si hostia mohli zahrať na klavíri.

Dnes Kúpeľnú dvoranu v Piešťanoch prevádzkuje Komunitné centrum Apolin a využíva sa na spoločenské a kultúrne udalosti počas celého roka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek