Do Piešťan na injekciu, čo zahojí koleno aj sedací kĺbik

  • Piešťanský týždeň / Editoriál / Blogy
  • 7. júla 2020, 19:52

Už asi tri týždne mi zachraňuje moje sedacie kĺbiky doktor, ktorého meno sa skloňuje v reumatológii, balneológii, ortopédii a ja neviem ešte v akej „ológii a édiii“ mesta Piešťany. Bolesť mám ako sa patrí, chodím ako Angelikin Joffreye de Peyrac.

Žofrej ale dodžiaval istý bontón, ja nie. Jeho som nikdy nevidela sedieť na bicykli. Ja som sa asi na bicykli narodila. Dnes som upaľovala (rýchlosťou slimáka) k lekárovi, aby mi tam pán doktor šťuchol injekciu, ktorá ma oslobodí od vskutku veľkých bolestí. Zatínala som zuby a šliapala do pedálov.

Už pri príchode mi tam nedokázali namerať teplotu, lebo – elektronický teplomer je na Piešťany a ich vzduch krátky. Na bicykli z Kanady do mesta sa moja teplota pohybovala pod merateľnou ryskou, teda pod hodnotou 35 stupňov Celzia, čo je znakom podchladenia organizmu.

“Asi zomieram,“ utrúsila som v bolesti a ako vždy – začala sa smiať – aj cez ňu, cez bolesť, ktorá ma ničí hlavne vo večerných hodinách, keď normálny a poctivý človek chce spať.  No čo. „Keď už nič na teplomeri, aspoň dobrú náladu okolo seba šírim,“ pomyslela som si.

Po chvíli mi v čakárni namerali rovných 36 stupňov Celzia. „Hurá, ožívam“. Sláva Bohu, môžem ísť na injekciu.

Medzitým z ambulancie vyšla dievčina – Ukrajinka. A dovnútra vošiel pán, ktorý tam bol predomnou.

Od Ukrajinky sa dozvedám, že do Piešťan prišla preto, lebo jej odišli obe kolená – pracuje v blízkom  meste. Vo výrobe, v hale, kde zdíha ťažké bremená a je tam prievan či klíma. Prišla sem, na Slovensko zdravá a po pár mesiacoch driny nevládze chodiť. „Pána doktora poznám, už som tu bola minulý rok, zachránil ma od bolesti v chrbtici,“ prehovorila Ukrajinka peknou slovenčinou.

„Dnes som bola u nás, v meste, kde pracujem na poliklinike a keď som videla to množstvo ľudí, čo tam čakalo, utekala som na stanicu. Kúpila som si lístok a prišla do Piešťan. Tu mi pomohli vtedy. Verím, že pomôžu aj teraz. Jediné, o čo prosím, aby pán doktor bol stále v dobrej kondícii, je to úžasný diagnostik!“

Dievčina krívala, potrebovala sa dostať na stanicu a prosila, či by sme z jej mobilu nezavolali taxík. Číslo žiadnej piešťanskej taxislužby nepoznala. Piešťanskí taxikári sú super! Aj keď nie okamžite, odhadli dojazd na desať minút.A to bol ten čas, keď sme mali možnosť s Ukrajinkou klebetiť. Prezradila, že do tej haly, kde teraz robí, sa už nechce vrátiť…lenže kam pôjde? „Prišla som sem zdravá, a čo sa mi stalo? Tie kolená nevydržali ťarchu, ktorú musím zdvíhať.“

Ktosi mi prednedávnom povedal, že Ukrajinci na Slovensku zarábajú v čistom asi len 280 eur a sú šťastní, že sú šťastní. Ešte aj posielajú peniaze domov – svojim rodinám. Táto dievčina sa ničím nelíšila od našich dievčat. Bola pekná, milá, pracovitá. Ale – ubolená. No nebála sa. Bola odvážna a neváhala vyhľadať pomoc tam, kde jej už raz pomohli.

A keď mi potom, keď som sa s Ukrajinkou rozlúčila pán doktor šťuchol vo svojej ambulancii do zadnice štipľavú injekciu, pomyslela som si jediné: „Čo tu roníš slzy ty mäkota, veď dupľu do oboch kolien dostala tá Ukrajinka, nie ty! Tak buď rada, že ty teraz preplačeš už len jednu – a to do časti tela, ktorá sa na koleno podobá len oblúčikmi.“

Odchádzala som odtiaľ v tichosti. Nechcelo sa mi nič vravieť. Iba som si spomenula na slová mladej Ukrajinky: „Prišla som sem, na Slovensko  zdravá a teraz?“

Myslím si, že tak ako kedysi prinavracali v Piešťanoch ich legendárni lekári ľuďom zdravie, a Winter aj preto dal postaviť na začiatku Kolonádového mostu bronzového barlolámča, aj teraz sa do Piešťan, nech si kto chce, čo chce hovorí, oplatí po to svoje zdravie prísť! Slovákom, Ukrajincom aj iným národom.

Len treba vyhľadať tú správnu pomoc. A ešte veľa, veľa vecí, ktoré tu nie sú dopovedané…Že to nie je lacné? To mi rozprávajte. Už tri týždne zarábam na svoj zadok a všetky narodeninové darčeky idú na injekcie! Ale na ozajstnú bicyklovačku s Muchou a partiou, na tú sa fakt teším!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava