Dobré ráno, Piešťany

Dnes je nedeľa 5. júla. Tento deň je Sviatkom sv. Cyrila a Metoda. Meniny má Cyril a Metod.

Foto: am

Mužské meno Cyril má grécky pôvod a význam mena je „pán“. Tí, čo vládnu na zemi – tak možno v stručnosti charakterizovať Cyrilov. Sú citliví, spoločenskí, intuitívni a dynamickí. Cyrilovia sú aj veľmi emotívni, mierne činorodí. Občas sa zdajú byť trochu leniví. Milujú dobrodružstvá, sú nezávislí a pyšní, ako ich totemové zviera páv. Nositelia tohto mena sú málo ovplyvniteľní. Vedia si priznať chyby, sú objektívni a majú zmysel pre spravodlivosť. S radosťou chodia do školy. Vábi ich technika, vedecké štúdium. Stávajú sa z nich prevažne inžinieri, vojaci, agronómovia či zverolekári. Majú zdravý úsudok, no majú v sebe aj kus divocha so sklonmi na úteky. Nositelia tohto mena majú obdivuhodnú vitalitu, vynikajúcu odolnosť, ale potrebujú veľa spánku. Môžu zaznamenať zdravotné problémy so zubmi.

Mužské meno Metod má grécky pôvod a význam mena je „metóda“. Ich dominantnými vlastnosťami sú intuícia, intelekt a spoločenskosť. Sú aj obdarení veľkou emotívnosťou, obdivuhodnou aktivitou a rýchlymi reakciami. Sú ako šípy, poslovia, ich totemovým zvieraťom je kôň. Radi sa zúčastňujú na spoločenských udalostiach. Ak sa do niečoho nezamiešajú a neporadia, majú pocit zbytočnosti. Ich Achillovou pätou je túžba predvádzať sa. Metodovia sú síce veľmi srdeční, ale ich priateľstvo nie je trvalé, neradi sa pridlho stretávajú s tými istými ľuďmi. V citovom živote sú dominantní. Často majú pocit, že musia naplniť nejaké poslanie a sú ochotní urobiť čokoľvek na dosiahnutie svojho cieľa. Sú nerozhodní v citových vzťahoch. Ich životaschopnosť je dobrá, aj keď majú občas niektoré ťažkosti. Metodovia sa rýchlo unavia. Zvyknú mať problémy s krvným tlakom a majú sklon na priberanie. Metodovia oslavujú meniny spolu s Cyrilmi v jeden deň. V histórii najznámejšími nositeľmi uvedených, v súčasnosti ojedinelých mien, sú kresťanskí vierozvestcovia a patróni Európy svätý Cyril a svätý Metod.

V psom kalendári oslavuje meniny Art, Sadko.

Hudobný kalendár

1943 – narodil sa Robbie Robertson (rodený Jaime Robert Klegerman, Toronto, Kanada), gitarista a spevák, líder kanadsko-americkej skupiny The Band. V rokoch 1965 a 1966 boli sprievodnou skupinou Boba Dylana na jeho koncertnom turné. Od roku 1967 už pôsobili aj samostatne. V auguste 1968 vydali prvú LP platňu Music From The Big Pink. V rokoch 1969 až 1974 opäť sprevádzali Boba Dylana. Oficiálne sa s ním rozišli v roku 1976. Na svojom konte majú desať štúdiových albumov, desiaty Jubilation vydali v septembri 1998, rok nato sa kapela rozišla. K diskografii patrí aj desať live a kompilačných albumov. Najúspešnejším bol album The Band, ktorý vydali v septembri 1969. Rozišli sa v roku 1999.

1945 – narodil sa Viktor Sodoma (Praha), spevák. Vyrastal v muzikantskej rodine, jeho rodičia boli zakladajúcimi členmi pražskej Reduty. V roku 1964 sa prihlásil do súťaže Hľadáme nové talenty a skončil druhý za Helenou Vondráčkovou. Začal spievať s orchestrom Zdeňka Bartáka, rozbeh však prerušila na dva roky vojenská služba. Po návrate z vojny krátko spieval s Flamengom a v závere roka 1966 nastúpil do skupiny Matadors, z ktorej práve vtedy odišli Vladimír Mišík a Karel Kahovec. V roku 1969 vydali profilovú LP Matadors. Po odchode  od Matadors spieval so skupinou Apollobeat Jana Spáleného. Od roku 1972 spieval so skupinou Františka Ringo Čecha. V roku 1972 vyšla jeho LP platňa Haló, děťátka!. Po rozchode s Ringo Čechom prijal na konci 70. rokov angažmán v divadle Semafor. Vo februári 2008 vyšla kompilácia najväčších hitov Viktora Sodomu v edícii Pop galerie. Vystupuje už iba príležitostne v rôznych revivalovo zameraných programoch.

1950 – narodil sa Michael Monarch (Los Angeles, California, USA), exgitarista skupiny Steppenwolf, hral v nej do roku 1970. Túto hard-rocková formácia vznikla v kanadskom Toronte pod názvom The Sparrow, v závere roka 1967 sa presťahovali do Los Angeles. V  januári 1968 vydali debutovú LP platňu Steppenwolf. Úspech si získali na spoločnom koncerte so skupinou Doors 5. júla 1968 v známej Hollywood Bowl. Dva týždne nato mali v hitparáde prvú pieseň Born To Be Wild, dostala sa na 2. miesto a získala pre skupinu zlatú platňu. Ako titulnú skladbu ju použil režisér Dennis Hopper vo filme Easy Rider (1969), v hlavnej úlohe Peter Fonda. Úspešná bola aj LP platňa The Second, ktorú vydali v novembri 1968. Steppenwolf boli populárni hlavne na prelome 60. a 70. rokov. V hitparáde mali sedem skladieb, hitmi boli aj Magic Carpet Ride v októbri 1968 a Rock Me v marci 1969. Rozišli sa v roku 1972,  k obnoveniu skupiny došlo v roku 1980, ale už bez väčších úspechov. Vydali trinásť štúdiových albumov. K diskografii patrí aj viac ako desiatka live a kompilačných albumov. Michael vydal na sólovej dráhe štyri albumy.

1950 – narodil sa Huey Lewis (vlastným menom Hugh Anthony Cregg, III, New York City), spevák a hráč na harmonike skupiny Huey Lewis & The News. Túto formáciu založil práve  Huey Lewis v máji 1980. Už dva mesiace nato vydali prvý album Huey Lewis & The News. V apríli 1982 mali v rebríčkoch prvý hit Do You Believe in Love. V americkej singlovej hitparáde mali sedemnásť skladieb, tri z ich sa dostali až na prvé miesto, Power Of Love v auguste 1985, Stuck With You v septembri 1986 a Jacob’s Ladder vo februári 1987. Vydali deväť štúdiových albumov, deviaty Soulsville vyšiel v októbri 2010. Dva z nich, tretí v poradí Sports, vydaný v októbri 1983 a štvrtý Fore!, vydaný v septembri 1986 sa dostali na prvé miesto. K diskografii patrí aj jeden live a tri kompilačné album.

1954 – narodil sa Jimmy Crespo (Brooklyn, New York City), v rokoch 1979 až 1984 gitarista skupiny Aerosmith. Táto hardrocková formácia vznikla v roku 1970 v New Hampshire, od roku 1971 začínajú svoje účinkovanie v Bostone. V januári 1973 vydali prvú LP platňu s názvom Aerosmith. Na nej bol aj prvý hit skupiny Dream On, ktorý zložil práve spevák Steven Tyler. Úspech im priniesla skladba Cryin z jedenásteho štúdiového albumu Get A Grip, ktorý vyšiel v apríli 1993 a dostal sa na prvé miesto v rebríčku. Aj ďalší album, Nine Lives, vydaný v marci 1997 sa dostal na prvé miesto. Na svojom konte majú 15 štúdiových albumov. Ten najnovší Music From Another Dimension! vyšiel v novembri 2012. K diskografii patrí aj päť live a trinásť kompilačných albumov, v októbri 2005 vydali live album Rockin‘ The Joint a v septembri 2011 kompiláciu The Essential Aerosmith. V americkej singlovej hitparáde mali 22 skladieb, deväť z nich sa dostalo do prvej desiatky a jedna – I Don’t Want To Miss A Thing v roku 1998 na prvé miesto. V roku 2001 uviedli skupinu Aerosmith do Rock and rollovej siene slávy.

1963 – narodil sa Richard Hes (Mladá Boleslav), tanečník, choreograf a skladateľ. Vyštudoval tanečné oddelenie na pražskom konzervatóriu. V roku 1986 založil Dance company UNO, s ktorou absolvoval stovky vystúpení doma aj v zahraničí. V roku 1993 bol choreografom a režisérom muzikálu West Side Story v Hudobnom divadle v Karlíne. Je autorom námetu, choreografie a spoluautorom scenára muzikálu Dracula (1995). Vytvoril a režíroval muzikálovú show Mise speváka Daniela Hůlku. Bol spoluautorom libreta a choreografom muzikálu Monte Christo (2000). V Stavovskom divadle v Prahe režíroval a vytvoril choreografiu Mozartovej opery Don Giovanni (2003), vytvoril choreografiu pre muzikál Noc na Karlštejne v Hudobnom divadle Karlín (2004). Zomrel 17. februára 2014 vo veku 50 rokov.

1973 – narodil sa Bengt Lagerberg (Štokholm, Švédsko), hráč na bicích nástrojoch rockovej skupiny Cardigans. Táto formácia vznikla vo švédskom Jönköpingu v roku 1992. Vo februári 1994 vydali debutový album Emmerdale. Úspešný bol ich štvrtý album Gran Turismo, vydaný v októbri 1998, ktorý sa dostal do prvej desiatky britského rebríčka. Na svojom konte majú šesť vydaných štúdiových albumov. Ten zatiaľ posledný, šiesty Super Extra Gravity vydali v októbri 2005. V januári 2008 vyšla hitová kompilácia Best Of. V Spojených štátoch sa výraznejšie nepresadili.

1979 – narodil sa Shane Filan (Sligo, Írsko), člen írskej skupiny Westlife. Táto chlapčenská vokálna formácia vznikla v júli 1998 v írskom Dubline. V apríli 1999 mali v hitparáde prvý úspešný singel Swear It Again. V novembri 1999 vydali debutový album Westlife, ktorý sa v rebríčku dostal na druhé miesto. V roku 2004 odišiel zo skupiny  na sólovú dráhu Brian McFadden, od tej doby účinkovali ako štvorica. Na svojom konte majú desať štúdiových albumov, desiaty Gravity vyšiel v novembri 2010. K diskografii patria aj tri kompilačné albumy. V TOP 40 hitparáde mali 25 skladieb, z nich sa trinásť dostalo až na prvé miesto. Hitmi boli Swear It Again, If I Let You Go, Flying Without Wings (všetky 1999), Fool Again, My Love (2000), Uptown Girl, Queen Of My Heart (2001), World Of Our Own, Unbreakable (2002), Mandy (2003) aj The Rose (2006), všetky sa dostali na čelo rebríčka. Na začiatku roka 2012 ohlásili rozchod skupiny. Shane vydal dva sólové albumy, You and Me v novembri 2013 a Right Here v septembri 2015.

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň Park Winterova 6, 92101 Piešťany 8:00 – 21:00

Podujatia

KINO FONTÁNA

o 15.30 h

Detské predstavenie

Snežná hliadka

Animovaná rozprávka, v ktorej má polárny lišiak Swifty veľký sen. Chce sa pridať k Hviezdnym psom, k bleskovej donáškovej službe. Nebude to však pre neho úplne ľahké, pretože do cesty sa mu postaví veľký mrož. Lišiakovi musia preto pomôcť jeho najlepší kamaráti.

V. Británia/Kanada/J. Kórea-2019, MP, slovenský dabing, 92 min.

Vstupné: 5 €

___

o 17.30 a 20.00 h

3Bobule

Pokračovanie českej vinárskej komédie, v ktorej sa Honza a Sára stali majiteľmi vinárstva a rodičmi roztopašných dvojčiat. Každodenné starosti však dokážu byť občas nesmierne unavujúce, takže v manželstve im to teraz až tak neklape. Navyše prichádza vinobranie a majú tak problémov vyše hlavu. Popri manželstve musia riešiť aj krádeže vo viniciach a ešte na to prichádza neodolateľný kumpán Jirka.

ČR-2020, MP 12, originálna verzia, 103 min.

Vstupné: 5 €

_______________

Hudobný pavilón v mestskom parku

BAŽANT KINEMATOGRAF 2020

o 21.30 h

Cez prsty

ČR-2019

______________

Foyer MsKS

3.-5. 7.

Výstava kaktusov a iných sukulentov

159 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 18. marca. Tento deň je Medzinárodným dňom planetárií. Meniny má Eduard.
  • 18.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 16. marca. V tento deň sa v Hronských Kosihoch v roku 1943 narodil a 21.11.2008 v Piešťanoch…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 19. marca. Tento deň je Sviatkom sv. Jozefa. Meniny má Jozef.
  • 19.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dobrovoľní hasiči z Pobedima si vynovili kuchyňu. Nové spotrebiče aj linku už naplno užívajú, rekonštrukcia i zariadenie priestoru, kde si…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 19. marca 2024
Meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav