Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Rádio Piešťany
  • 4. júla 2020, 14:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, klamať sa nemá. Myslím si, že každý z nás už v útlej mladosti, v snahe predísť nepohodlnému pokarhaniu či trestu, sa snažil opísať situáciu tak, aby ju vykreslil vo svoj prospech. Tak, aby jej dôsledky boli znesiteľné. Tie boli ešte horšie vtedy, keď vyšlo najavo, že naša obhajoba je klamstvo. Takto to bolo a je medzi ľuďmi, kde sa ctí morálka a pravda.


Jano Babič (Autor: red)

Prišli časy, keď z moci úradnej vychádzali praktiky podložené totalitnou ideológiou. Na vysoké školy sa nedostávali tí múdrejší, ale tí, ktorí mali známosti a „patričný“ triedny pôvod. Dnes sa čudujeme, keď spravodlivosť určujú ľudia vyškolení v kaviarni „U Bláhu“ (vtedy Krym na Šafárikovom námestí). V čase demokracie sme si niekde postavili vysoké školy ako odpoveď na otázku: „A čo sme my horší?“ Prednášali tam „naši ľudia“ a tituly sa priznávali mnohokrát na počkanie. Na počkanie, kým si ten ktorý adept tú diplomovku neodpísal. Alebo kúpil.

Nie, nie je ich väčšina, sme vzdelaný národ, väčšina absolventov získala tituly právom a poctivo. A mnohí sú pýchou národa. Ale je to už tak, že hrsť piesku zamúti čistú vodu. O to viac, keď títo ľudia bez hanby a svedomia zastávajú vysoké funkcie s dokladom na vzdelanie, ktoré nikdy neabsolvovali. Neoprávnene. Bez toho, aby im napadlo, že klamať sa nemá. Hlavne, keď klameme seba samých…

Podoby džezu informujú o udalostiach na džezovej scéne u nás a v zahraničí. Niektoré cyklické podujatia pokračujú vo svojej pravidelnosti. Každú nedeľu sa koná v Cafe Scherz v Bratislave pravidelný „jam session“, Mikulášsky jazzový festival je v období intenzívnych príprav, vychádzajú nové nahrávky. Album Don´t Worry „Bihary“ je debutovou doskou nastupujúcej džezovej generácie. Vydavateľstvo Hudobný fond uvádza do života ďalšiu novinku zo série debutantov. Esperanza Spalding a Fred Hersch vydali spoločný album. Ziskom z neho podporia muzikantov zasiahnutých krízou. Džezový pôst sa končí. Študenti HAMU a JAMU zahrajú na nádvoriach Brna a Prahy. Zomrel klavirista starej školy. V sobotu 27. júna opustil tento svet klavirista a spevák Freddy Cole.

Toto sú témy, ktoré vám priblížia Podoby džezu na Rádiu Piešťany už budúcu nedeľu. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel